CBF verwacht in 2017 doorzet groei: plus dertig procent

17 januari 2017, 17:15
Roline de Wilde verwacht dat in 2017 het aantal organisaties dat een erkenning aanvraagt nog verder zal toenemen: plus dertig procent.
Roline de Wilde verwacht dat in 2017 het aantal organisaties dat een erkenning aanvraagt nog verder zal toenemen: plus dertig procent.
Het aantal door het CBF gecertificeerde goede doelenorganisaties is in 2016 met meer dan dertig procent gestegen. Van de 370 bestaande keurmerk- en certificaathouders gingen er 345 door als erkend goed doel en er kwamen 107 nieuwe organisaties bij. Het groeicijfer van plus dertig procent in het afgelopen jaar is ook voor 2017 de verwachting, meldt de toezichthouder desgevraagd. Ook is het CBF in overleg met de Belastingdienst om een koppeling met ANBI te onderzoeken.

De Wilde: ‘Wij hadden ons in 2016 voorgenomen om zoveel mogelijk van onze bestaande relaties over te zetten naar de erkenning en om nieuwe organisaties aan ons te binden. Beide is boven verwachting gelukt. We hebben een aantal opzeggingen gehad, maar daar hielden we al rekening mee. Met name voor organisaties met een relatief beperkt deel fondswerving in hun inkomsten is de invoering van de erkenning een moment van herbezinning geweest. Voor nog niet aangesloten organisaties hebben we onze belofte waargemaakt: een laagdrempelige, ontwikkelgerichte en heldere erkenningsregeling. Sommige organisaties maakten de overstap van een ander en inmiddels opgeheven keurmerk naar de erkenning door het CBF. We hebben ook veel startende organisaties verwelkomd, voor wie de erkenning een steun in de rug biedt.’
 
Heldere normen
De Wilde: ‘De erkenning staat open voor iedereen. Er zijn heldere normen opgesteld door de sector waar iedere goedwillende organisatie aan kan voldoen. De normen in de erkenning leggen de basis voor een goed werkende, transparante en betrouwbare organisatiestructuur. Daarmee komen we tegemoet aan de behoefte bij veel donateurs aan zekerheid dat een organisatie de boel op orde heeft, duidelijk is over doelstellingen en het besteden van middelen en op een verantwoorde manier fondsen werft. Aan een erkende organisatie geef je met een gerust hart’, aldus Roline de Wilde. Zij verwacht dat in 2017 het aantal organisaties dat een erkenning aanvraagt nog verder zal toenemen.
 
Drempels geslecht
‘We hebben in 2016 een stevig fundament gelegd om verder te kunnen groeien. De nieuw erkende organisaties zijn onze belangrijkste ambassadeurs voor de nog niet erkende organisaties. Onze boodschap is simpel: eigenlijk zou ieder zichzelf respecterend goed doel een erkenning moeten hebben waarmee je laat zien dat je je zaakjes op orde hebt en dat je je onafhankelijk laat toetsen. De drempels die sommigen in het verleden zagen, zijn geslecht. En het belang van een erkenning voor het donateursvertrouwen neemt alleen maar toe. Ook uit onderzoeken zoals Geven in Nederland komt steeds naar voren dat donateurs veel waarde hechten aan onafhankelijk toezicht, onder meer rond de financiële bestedingen van goede doelenorganisaties. Met de erkenning laat je als organisatie zien dat je die vraag om vertrouwen serieus neemt.’
 
(Bron: CBF)
 
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
gerelateerde items