Aan het woord tijdens Civil Power 2021: Lindy van Vliet en Sara Kinsbergen

Sara Kinsbergen (L) en Lindy van Vliet (R).
Sara Kinsbergen (L) en Lindy van Vliet (R).
21 oktober 2021
Nieuws | | Civil Power

Civil Power geannuleerd Vanwege de nieuwe coronamaatregelen hebben we helaas moeten besluiten om Civil Power te annuleren op 18 november en te verplaatsen naar voorjaar 2022. De nieuwe datum wordt spoedig gecommuniceerd.



Op donderdag 18 november vindt Civil Power 2021 plaats in het KIT Royal Tropical Institute in Amsterdam, in de volksmond ook wel bekend als het Tropeninstituut. Civil Power is hét live – event waarin filantropische burgerkracht in de volle breedte gevierd wordt en de nieuwe ranglijst van de DDB100 bekend wordt gemaakt. Het thema: de (bio) diversiteit van filantropische burgerkracht. Nu het programma bekend is zoomen we wekelijks in op aanwezige sprekers.
 
Deze week spraken we Lindy van Vliet, directeur Kennis van KIT Royal Tropical Insititute en Sara Kinsbergen, universitair docent binnen de afdeling antropologie en ontwikkelingsstudies en hoofdopleider van de Advanced Master in International Development (AMID) aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.
 
De rol van organisaties in internationale systemen
Van Vliet is naast haar functie als directeur Kennis tevens coördinator van de SDG3 alliantie, die zich inzet voor gezondheid en welzijn. Ook is ze één van de oprichters van de Dutch Global Health Alliance. Ze heeft meer dan 20 jaar ervaring in internationale samenwerking en ontwikkeling. Voordat ze toetrad tot het management van KIT, was ze werkzaam bij Oxfam Novib in verschillende posities. Haar laatste rol was die van oprichter en manager van een investeringsfonds voor midden-en kleinbedrijven in Afrika en Azië. Eerder in haar carrière werkte ze gedurende enkele jaren als adviseur en trainer bij de Nicaraguaanse organisatie TESIS. Van Vliet zal de bezoekers tijdens Civil Power 2021 welkom heten op haar thuisbasis: het Tropeninstituut. Tijdens het programma zal ze dieper ingaan op de methodieken die het KIT toepast voor meer inclusie en diversiteit in de organisatie, met name vanuit de historie als voormalig koloniaal instituut. De rol die organisaties zelf spelen in internationale systemen zal daarbij centraal staan. ‘De Covid-19 pandemie, Black Lives Matter beweging, #metoo en #Shiftthepower hebben de thema’s die centraal staan in veel van ons werk, zoals duurzaamheid, inclusie en sociale verandering sterker op de agenda gezet. Tegelijk zijn we zelf directer geconfronteerd met de rol die we spelen binnen (inter)nationale krachtenvelden en systemen. Die systemen moeten fundamenteel veranderen, zonder twijfel, maar het vraagt ook een kritische blik inwaarts. In de woorden van Mahatma Ghandi “Wees de verandering die je in de wereld wil zien gebeuren”. Hoe divers en inclusief zijn wij eigenlijk zelf?’, aldus Van Vliet. Een vraag die tijdens het event hopelijk inzichtelijk wordt gemaakt.
 
De kracht van burgerinitiatieven
Als onderzoeker is Sara Kinsbergen al lange tijd gefascineerd door het doen en laten van kleinschalige, vrijwillige ontwikkelingsorganisaties opgezet door ‘gewone’ burgers om actief bij te dragen aan de wereldwijde strijd tegen armoede, ongelijkheid en uitsluiting. Vanuit haar rol bij AMID wil Kinsbergen mensen werkzaam in het veld van internationale samenwerking uitdagen om voortdurend datgene wat gangbaar is te bevragen en onbekende paden te ontdekken. Kinsbergen: ‘De vraagstukken waar we als wereldgemeenschap voor staan zijn misschien wel complexer dan ooit. Een actieve bijdrage van burgers, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, overheid en bedrijven en samenwerking tussen al deze spelers is cruciaal om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Zo logisch het klinkt, zo ingewikkeld blijkt de realiteit. Misschien is daarbij wel de belangrijkste uitdaging om over de eigen schaduw heen te willen stappen.’ In het programma onderdeel David versus Goliath zal Kinsbergen een introductie geven op het onderwerp; het groeiende aantal kleine grass roots initiatieven binnen de goede doelensector. Een groot goed dat in staat stelt om in gezamenlijkheid daadkrachtig op te treden. Of werkt het zo toch niet? Terwijl groot beticht wordt van doorslaande professionalisering en missiedrift, wordt klein beschuldigd van amateurisme. Waar groot een zetel heeft aan onderhandelingstafels en tot subsidiestromen, weet klein de harten te winnen van gewone donateurs. Hoe komen we tot impactvolle synergie?
 
Ama Koranteng – Kumi is directeur van zo’n zeer succesvolle grass roots organisatie: Stichting Bloei & Groei. Met haar blikken we volgende week vooruit.
 
Meld je hier snel aan voor Civil Power 2021!
Bekijk hier het volledige programma.
Lees ook: ‘Onderzoek Sara Kinsbergen: Corona? De PI’s blijven solidair!’