Ruim een derde van de Nederlanders doet (nog) vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk stabiel, maar wel duidelijk in langzame neerwaartse lijn
Vrijwilligerswerk stabiel, maar wel duidelijk in langzame neerwaartse lijn
20 april 2017
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

In 2016 deed 36 procent van de Nederlandse bevolking minstens eenmaal in het afgelopen jaar onbetaald werk voor een maatschappelijke organisatie. Sportverenigingen en kerkelijke organisaties tellen de meeste vrijwilligers en vrijwilligers besteden in 2016 gemiddeld 14,5 uur per maand aan vrijwilligerswerk. Dat was in de vorige Geven in Nederland-editie nog 18 uur. De afgelopen twee jaar is het aantal uren dat vrijwilligers aan vrijwilligerswerk besteden dus verder afgenomen.
 
Uit Geven in Nederland 2017 blijkt dat mensen die beginnen met het doen van vrijwilligerswerk minder actief zijn dan vrijwilligers die gestopt zijn en in het verleden vrijwilligerswerk deden. Ook doen mensen die actief zijn gebleven minder uren vrijwilligerswerk dan voorheen. De mediaan is de afgelopen jaren weinig veranderd: de helft van de vrijwilligers besteedt maandelijks tien uur of meer aan vrijwilligerswerk. 



Wie zijn onze vrijwilligers?
Vrijwilligers zijn vaker te vinden onder Nederlanders zonder migratieachtergrond, mensen met kinderen, hoger opgeleiden, mensen zonder baan, protestanten, mensen die vaker naar de kerk gaan, mensen die vaker benaderd worden om te geven aan goede doelen en mensen die het belangrijk vinden om voor anderen te zorgen.
 
Wat doen onze vrijwilligers?
De meeste vrijwilligers houden zich bezig met bestuurlijke taken (23 procent), kantoorwerk en administratie (21 procent) en training of scholing (18 procent). Vrouwelijke vrijwilligers en vrijwilligers met een migratieachtergrond verrichten relatief weinig bestuurlijke taken. 

 
►Wilt u het volledige onderzoek, alle tabellen, grafieken en analyses lezen, bestel dan hier het boek Geven in Nederland.