Toon alles (3)

Prille Erkenningsregeling scoort 80 nieuwe goede doelen

30 mei 2016, 20:31
Ongeveer tachtig nieuwe doelen hebben zich volgens het CBF aangemeld voor de nieuwe erkenningsregeling.
Ongeveer tachtig nieuwe doelen hebben zich volgens het CBF aangemeld voor de nieuwe erkenningsregeling.
Naast de bestaande Keurmerk- en Certificaathouders hebben zich zo'n tachtig nieuwe goede doelen aangemeld voor de nieuwe 'Erkenningsregeling'. Deze regeling maakt onderdeel uit van het nieuwe, sectorbrede Validatiestelsel en vervangt vanaf begin dit jaar de bestaande keurmerken (het CBF-Keur/CBF-Certificaat, het RfB-keur en het Keurmerk Goede Doelen). Het CBF maakt op 1 juli officieel bekend welke goede doelen officieel de titel 'erkend goed doel' mogen voeren.
 
Een nieuwe Erkenningsregeling moet voor het gevende publiek meteen duidelijk maken of een organisatie erkend is of niet. De regeling houdt rekening met diversiteit binnen de sector zoals aard en omvang van organisaties. Dit betekent: hoe groter de organisatie, hoe zwaarder de normen. Ook is er meer aandacht voor de maatschappelijke betekenis van goede doelen en voor de verdere professionalisering, onder andere door 'self assessment.
 
Er zijn op dit moment een kleine 400 goede doelen die een CBF-Keurmerk of -Certificaat hebben. Een groot deel hiervan heeft zijn 'huiswerk' in de overgangsregeling naar de Erkenningsregeling ingeleverd. Daarbovenop hebben zich nu zo'n 80 nieuwe goede doelen aangemeld voor de regeling. Het overgrote deel van de sector heeft echter (nog) geen keurmerk. Er zijn geen betrouwbare cijfers over het totale aantal fondsenwervende goede doelen in Nederland, maar een berekening op basis van het huidige ANBI-register komt op een potentieel van zo'n 5.000 organisaties. Hierbij zijn niet de vele kleine, vaak lokale goede doelen-initiatieven van de zogenoemde 'doe-het-zelvers' geteld. Schattingen voor deze groep, die vaak een beroep doet op vrienden en familie ('friendraising'), zijn onbetrouwbaar en lopen uiteen van 10 tot 15 duizend.
 
Voor een brede werking van het nieuwe stelsel en draagvlak onder de gevers is het uiteraard van groot belang dat zoveel mogelijk goede doelen zich aanmelden voor de nieuwe regeling. Voor de aangewezen toezichthouder, het CBF, is daarbij ook van belang dat het toezicht grotendeels kan worden gefinancierd uit bijdragen van de erkende instellingen. Het CBF zegt dat de sector met de tachtig nieuwe aanmelders 'goed op weg (is) om de erkenningsregeling breed te verankeren.'
Het zal op 1 juli officieel bekendmaken welke organisaties zich als 'erkend doel' aan het publiek mogen presenteren.
 
Het aanvragen en voeren van een erkenning is op dit moment niet verplicht. De overheid heeft echter wel aangegeven, aldus een brief van voormalig staatssecretaris Teeven aan de Tweede Kamer, dat de normen van de erkenningsregeling op termijn algemeen verbindend (en dus verplicht voor iedereen) worden. Een zekerheid is dat echter nog niet, aangezien een kamermeerderheid zich hiervoor moet uitspreken. Een algemeen verbindendverklaring wordt op zijn vroegst pas in 2017 verwacht.
gerelateerde items