Weekoverzicht #16

Schatkist mist talloze miljoenen aan inkomsten uit erfbelasting

De inkomsten uit erfbelasting zijn in het afgelopen decennium tegen verwachting in gedaald in plaats van gestegen. Dat meldt het economenblad ESB. De opbrengst uit erfbelasting had in het jaar 2020 circa € 3 mrd kunnen zijn in plaats van de helft daarvan. Een belangrijke oorzaak is een wetswijziging uit 2009 die mede bedoeld was om ontwijking aan te pakken, maar vooral de inkomsten heeft verlaagd (www.esb.nl)

Onvrede over politiek zwelt aan

Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau is zes op de tien Nederlanders ontevreden over de politiek. In het najaar van 2022 vond 62% dat het de verkeerde kant opgaat met het land. Vorig voorjaar was dat nog 46%. De versombering lijkt te komen door de ervaren opeenstapeling van maatschappelijke problemen. In de nazomer van 2022 baarden immigratie en de stijgende prijzen de meeste zorgen. De stikstof crisis kwam daarbij (www.scp.nl)

Record aantal kredietaanvragen van ondernemers

NLInvesteert heeft in het afgelopen kwartaal een recordaantal kredietaanvragen binnengekregen. Volgens het platform, dat MKB-bedrijven helpt met bedrijfsfinancieringen, komt dat doordat veel ondernemingen behoefte hebben aan leningen buiten de bank om. De financieringsaanvragen beliepen een totaalvolume van meer dan € 200 mln. Dat is een veelvoud van het aanvraagvolume in het eerste kwartaal van 2022 (www.accountant.nl).

Sociale initiatieven in strijd tegen armoede

Sociale initiatieven zijn een belangrijke speler in de strijd tegen armoede, maar kunnen die rol onvoldoende pakken. Dat signaleert het Oranje Fonds. Te veel potentiële vrijwilligers, samenwerkingspartners en mensen in armoede weten deze organisaties niet te vinden. Om sociale initiatieven meer onder de aandacht te brengen lanceert het fonds een campagne onder de vlag ‘Samen tegen armoede want iedereen doet mee’ (www.oranjefonds.nl).

Een op tien werknemers ervaart discriminatie

Een op de tien werknemers voelde zich vorig jaar gediscrimineerd op het werk. Het CBS meldt dat deze groep de meeste discriminatie ervaart op grond van afkomst, huidskleur, nationaliteit en leeftijd. Medewerkers kregen daarover opmerkingen, werden genegeerd, gepest of buitengesloten. Leeftijdsdiscriminatie wordt het meest ervaren door medewerkers tot 25 jaar en boven 65 jaar. De enquête is uitgevoerd onder 61.000 mensen (www.cbs.nl)