Scherpe essaybundel vindt weerklank in de polder

AMSTERDAM – Van een praateconomie naar een doe-economie. Dat is de teneur van de deze week verschenen bundel De Nieuwe Polder. Hoe rol het geld weer de goede kant op?  De samenstellers van de bundel en de auteurs van de essays zien vele mogelijkheden om de vastgelopen oude polder te vernieuwen.

Vanzelf gaat dat niet. ‘Er is deze eeuw nog niks substantieels tot stand gebracht. Dat moet echt anders’, verzucht Bernard ter Haar, een van de samenstellers, in de Volkskrant. De huidige problemen vragen volgens hem om over de grenzen van je eigen domein heen te kijken. ‘Maar dat vinden mensen heel erg moeilijk.’
Toch is oud-topambtenaar Ter Haar gematigd optimistisch. ‘Wat vinden mensen nou echt belangrijk? Sociale contacten, natuur, gezondheid, aan zulke brede welvaart is nog een wereld te winnen.’ Samen met Ruben Koekoek, medeoprichter van Social Finance NL, doen de samenstellers van de bundel suggesties om de grootste vraagstukken van deze tijd aan te pakken.
 

Scherpzinnige bijdragen

Onder de auteurs van de essays bevinden zich prominente experts onder wie Annemieke Roobeek en Laura van der Geest. Ze bestrijken een keur aan onderwerpen: onder meer arbeidsmarkt, onderwijskwaliteit, voedselvoorziening, klimaat, jeugd en ouderenzorg.
   
De bundel is verschenen tijdens het vijfjarig bestaan van Social Finance NL, een organisatie die overheden, financiers en sociaal ondernemers stimuleert om hun maatschappelijke effectiviteit meetbaar te vergroten. In de afgelopen maanden zijn reeds voorpublicaties van de essays verschenen in de nieuwsbrief van het filantropie platform DDB.

Wordt vervolgd in het DDB Journaal van donderdag 14 december aanstaande.

Bestelinformatie: Klik hier