Opkomen voor alle ouderen in Nederland

De komende jaren neemt het aantal ouderen rap toe: waren er in 2012 nog 2,7 miljoen 65-plussers, in 2041 zullen dat er 4,7 miljoen zijn. Maar de samenleving is daar onvoldoende op ingericht. De zorgsector heeft onvol­doende medewerkers. De levenskosten stijgen maar de pensioenen stijgen niet mee. Woningen zijn amper te krijgen. Digitale technologie krijgt de overhand ten koste van persoonlijk contact. Dan is het zó belangrijk dat die ouderen een vertrouwde bondgenoot hebben. Die bondgenoot is ANBO.
 
Anneke Sipkens ANBO
Anneke Sipkens
“Het wordt een van de grote uitdagingen in de komende decennia”, vertelt
Anneke Sipkens, directeur-bestuurder van ANBO. “Er komen veel meer oude­ren. Die ouderen worden ook nog eens veel ouder. Maar we worden ook anders ouder: na ons werkzame leven hebben we vaak nog véle jaren waarin we vitaal zijn. Dat is prachtig, want ouderen zijn het fundament van onze samenleving. Zij passen op de kleinkinderen, zij doen mantelzorg, zij zijn vrijwilliger, zij dragen hun kennis en ervaring over.”
 

Uitdagingen op gebied van wonen, zorg, inkomen en meedoen in de ver­anderende samen­leving
Ouder worden is dus mooi en bijzonder. Maar in de samen­leving worden ouderen vaak gezien als ‘afgeschreven’. En de samenleving is he­lemaal niet ingericht op die grote groep ouderen. Er is een tekort aan woningen voor senioren. Bij de pensioenfondsen is veel rendement gemaakt, maar de pen­sioenen worden alsmaar niet verhoogd terwijl het leven duurder wordt. Op hoge leeftijd ontwikkel je nu eenmaal meer klachten, maar voor goede zorg moet je steeds vaker verder weg. De samenleving wordt steeds meer digitaal, maar lang niet alle ouderen zijn daarin voldoende vaardig. Laten we zorgen dat ouderen volwaardig blijven meedoen in een samenleving die steeds verder digi­taliseert en waarin bijvoorbeeld instan­ties alleen digitaal bereikbaar zijn.
 
ANBO is bondgenoot die belangen van ouderen behartigt en hen helpt met raad en daad
ANBO_2022“Dan is het essentieel dat ouderen een bondgenoot hebben”, vertelt Anneke Sipkens verder. “Waar ze voor informa­tie en advies terecht kunnen. Waarvan vrijwilligers hen helpen met de belastin­gaangifte en met hun veiligheid in hun woning en op internet. Maar ook die op­komt voor hun belangen. Zodat ouderen actief en betrokken blijven bij wat er om ze heen gebeurt. Vitaal kunnen blijven. Niet vereenzamen, maar ontmoetingen hebben. Kunnen wonen in een passend huis, in een wijk met goede voorzienin­gen. En een inkomen hebben waarmee ze mee kunnen blijven doen.”
ANBO laat haar stem horen in Den Haag en ondersteunt haar leden om lokaal het gemeentebeleid te beïnvloeden. Dat doet de bond voor én met haar leden. Het ANBO Adviesteam (bestaande uit gespecialiseerde medewerkers en een grote groep vrijwilligers) helpt dagelijks bij vragen en problemen van ouderen over digitalisering, wonen, zorg en hun financiële zaken. En ANBO stimuleert dat ouderen maatschappelijk blijven mee­doen in de digitaliserende samenleving.
 
Heeft u interesse om ANBO te steunen? Neem dan contact op met
Thierry Schröter
0657 484 567
t.schroter@anbo.nl
Belangrijkste wapenfeit:
ANBO heeft in 1957 er mede voor ge­zorgd dat de AOW werd ingevoerd.
Door alle maatschappelijke veranderin­gen op gebied van wonen, zorg en digita­lisering zijn de uitdagingen waar ANBO ouderen bij helpt alleen maar groter geworden.
 
Concrete plannen/projecten:
ANBO strijdt onder andere voor een ander beeld van ‘de oudere’, voor een integraal ouderenbeleid, voor een goed nieuw pensioenstelsel, voor digitaal mee­doen, voor meer woningen die geschikt zijn voor senioren en nieuwe woonvor­men met zorg dichtbij. Maar ANBO wil ook haar dienstverlening met praktische raad en daad voor ouderen versterken en verder ontwikkelen.
ANBOANBO_logo
www.anbo.nl
Vijzelmolenlaan 20-22, 3447 GX Woerden
0348 46 66 66
Directeur-bestuurder Anneke Sipkens
ANBI ja
IBAN NL27 RABO 0366 2880 59
ANBO is uw bondgenoot voor lang en gelukkig leven