DierenLot: meer dan het redden van dieren in nood

DierenLot: meer dan het redden van dieren in nood
DierenLot: meer dan het redden van dieren in nood
Stichting DierenLot komt al ruim dertien jaar op voor gewonde, mishandelde, verwaarloosde en in de steek gelaten dieren in Nederland. Meestal zijn dit gezelschapsdieren, maar ook de in het wild levende dieren worden geholpen. Dat doet DierenLot in samenwerking met zo’n 300 lokale dierenhulporganisaties, dierenasielen, opvangcentra en dierenambulances. Ook bij u in de buurt.
 
“Met de liefde voor dieren zit het vaak meer dan goed bij deze lokale hulporganisaties”, zegt Sander van Hesteren, vrijwel vanaf de start betrokken bij Stichting DierenLot. “Maar alle benodigde zaken zoals voer, medicijnen, hulpmaterialen, operatiekosten, een reparatie aan een opvang of betrouwbaar vervoer, kosten veel geld. Op die momenten dat de organisatie het zelf niet meer kan betalen, biedt DierenLot in veel gevallen een vangnet. Een prachtige samenwerking, zo blijkt. ”
 
Bijzondere giften
“Al deze hulp kunnen wij mogelijk maken dankzij de steun van onze onmisbare donateurs, giftgevers en door de sponsoring vanuit bedrijven,” vervolgt Van Hesteren. “Maar het wordt ook mede mogelijk gemaakt door de bijzondere giften die wij ontvangen, zoals steun uit nalatenschappen. Daar zijn we enorm dankbaar voor. Door DierenLot op te nemen in het testament, kan men de dieren blijven helpen, ook op het moment dat men er zelf niet meer is. Het is zelfs mogelijk om aan te geven welke specifieke organisatie men wil helpen, in welke regio, een specifiek dierenhulpproject en zelfs of de hulp ingezet moet worden voor een bepaalde dierensoort. Oormerken van een gift noemen wij dat. Op die manier wordt een nalatenschap zoveel als mogelijk in het gedachtegoed van de overledene ingezet. Dat vinden wij belangrijk.”
 
Ontzorgen is ook een belangrijke taak 
DierenLot staat voor het helpen van dieren in nood in Nederland. Maar vergeet ook zeker haar achterban niet. Wanneer men nadenkt over het testament komt ook veelal de vraag naar voren of het mogelijk is om voor de dieren te zorgen die achterblijven. Hier heeft DierenLot een oplossing voor bedacht met de Testament Service. “We zorgen voor een goede en liefdevolle opvang en gaan op zoek naar een nieuw baasje als men er niet meer is. Dit doen wij niet alleen maar samen met de dierenorganisaties in het land. Een hele geruststelling voor veel mensen.”     
“Met de hulp van onze donateurs en giftgevers kan Stichting DierenLot een verschil maken. Nu en in de toekomst. Het onmisbare werk voor de dieren kan door blijven gaan door de inzet van bijna tienduizend betrokken vrijwilligers. Laten wij dan ook voor de dieren zorgen die mogelijk achterblijven na overlijden van het baasje”, vertelt Sander.
 
Landelijke dekking 
“Een van onze grotere doelen voor de komende jaren is ervoor te zorgen dat iedere gemeentelijke regio een eigen dierenambulance heeft. Want hulp voor dieren moet overal in ons land mogelijk zijn, ook voor de dierenvriend die zelf geen auto in zijn bezit heeft. Er zijn al veel goede initiatieven, maar er is nog een hoop werk aan de winkel.” 
Van Hesteren besluit: “We staan niet stil en blijven in actie komen, zodat het werk nu, maar ook in de toekomst door kan blijven gaan. Zonder steun is dit niet mogelijk, wij hebben onze donateurs nodig.”  
De lat ligt hoog, maar absoluut realistisch. Verdubbeling van het aantal dierenambulances, verdere bouw aan een fijnmazig netwerk van dierenhulporganisaties, verspreiding van kennis en informatie én ondersteuning op gebied van fondsenwerving... DierenLot heeft de doelen gesteld en zal er alles aan doen om dit te bereiken.
 
Kennis delen is zó belangrijk
De Landelijke Bijeenkomsten Dierenhulpverlening, twee keer per jaar, zijn inmiddels niet meer weg te denken en een absolute spil in de dierenhulpsector als het gaat om het overdragen van kennis en zorgdragen voor een netwerkfunctie. Maar er is sinds dit jaar een welkome aanvulling aan toegevoegd. Stichting DierenLot vindt kennisdelen enorm belangrijk. “Daarom hebben we twee magazines uitgebracht”, zegt Van Hesteren. “Het consumententijdschrift #samenvoordieren, bestemd voor onze ruim 160.000 donateurs. Het blad staat vol met leuke tips, weetjes, verhalen uit de praktijk en organisaties die uitgelicht worden. Daarnaast hebben we een vakblad gelanceerd voor de aangesloten dierenhulporganisaties. Daarin delen wij professionele vakinhoudelijke informatie, belangrijke wet- en regelgeving en andere relevante informatie zoals fondsenwerving. Dit verhoogt de zelfredzaamheid van de organisaties. Een blad als dit was er niet en DierenLot vult ook hier een wens in voor de sector van professionele dierenhulp.”
 
Steun is onmisbaar. Help alsjeblieft.
De hulpaanvragen blijven iedere maand binnenstromen. Er is nog erg veel werk te doen. Van kleine hulpprojecten tot zeer omvangrijk. Major donors kunnen een zeer groot verschil maken in het oplossen van dierenleed en het ondersteunen van de organisaties bij hun goede werk. Extra dierenambulances, specifiek vervoer, uitbreidingen van capaciteit bij dierenverblijven of de inrichting van dierenklinieken zijn hier allen een voorbeeld van. Een persoonlijk gesprek en verdere uitleg is vanzelfsprekend mogelijk. Bijzondere giftgevers kunnen contact opnemen met Sander van Hesteren, e-mail: sander@dier.nu, en Jan Krol, e-mail: jan@dier.nu. Telefoon 0183-563912.