Zuckerberg teruggefloten door aandeelhouders

26 september 2017, 16:00
Aandelen verkopen en toch stemrecht behouden, dat gaat niet door.
Aandelen verkopen en toch stemrecht behouden, dat gaat niet door.
Facebook-oprichter Mark Zuckerberg kondigde vorige week aan de komende anderhalf jaar wederom aandelen van zijn bedrijf te willen verkopen om het geld aan te wenden voor goede doelen. Omdat hij tegelijkertijd stemrecht wilde behouden, staken de overige aandeelhouders hier een stokje voor. Zuckerberg heeft het plan inmiddels geschrapt.
 
Geen bedrijf, maar een sociale missie. Zo noemt Zuckerberg zijn Facebook. Eind 2015 maakte hij bekend dat hij uiteindelijk 99 procent van zijn Facebook-aandelen wilde investeren in onderwijs, wetenschap en organisaties die zich inzetten voor de rechten van minderheden. Hiertoe richtte hij Chan Zuckerberg Initiative op. Afgelopen vrijdag kondigde hij aan wederom aandelen te willen verkopen. Het ging om 35 tot 75 miljoen aandelen met een waarde van 12 miljard dollar. Hij wilde echter wel zijn stemrecht behouden. Dat kan hij dus op zijn buik schrijven. De aandeelhouders dienden na zijn aankondiging een groepsvordering in bij de rechtbank. Vandaag zou Zuckerberg moeten getuigen, maar in plaats daarvan kondigde hij aan het plan te schrappen.
 
Stemrecht per aandeel
Toen Facebook in 2012 de beurs op ging, had Zuckerberg de meeste aandelen in handen. In een poging ervoor te zorgen dat hij zijn plannen met goede doelen kon doorzetten, wilde hij de structuur van Facebook omgooien. Zijn voorstel was om per drie aandelen slechts één stemrecht te verkopen. Daar waren aandeelhouders het niet mee eens. Zuckerberg reageerde laconiek op het schrappen van zijn plan: ‘De afgelopen anderhalf jaar heeft Facebook het goed gedaan en zijn onze aandelen zoveel waard geworden, dat ik de komende twintig jaar onze plannen met goede doelen kan financieren en tegelijk een meerderheidsaandeel in Facebook in handen kan houden.’
 
gerelateerde items