Toon alles (1)

Vijf tips voor fondsenwervers om de zomer door te komen

3 juli 2019, 05:55
Geniet van de zomer, ook op je werk!
Geniet van de zomer, ook op je werk!
Langzaamaan lopen de kantoren leeg. Collega’s op vakantie, je mailbox wordt leger, het lijkt wel of iedereen er vandoor is. Wat te doen? Fondsenwervingsactiviteiten hebben niet zoveel zin, maar Emma Lewzey heeft een aantal tips om je tijdens de zomerperiode bezig te houden met nuttige zaken.
 
1. Stick with the plan
Als je je fondsenwervingsplan al voor de zomer klaar hebt, weet je precies wat je moet doen. Het hoeft niet lang of complex te zijn. Sterker nog, een eenvoudig plan met een handvol prioriteiten is vaak veel effectiever. Heb je moeite met het opstellen van je plan? Dan is de zomer een prima tijd om je daarin te verdiepen. 
 
2. Leer je major donors kennen
De zomer is een uitstekend moment om ontmoetingen te plannen met je major donors. Iedereen is dan wat meer ontspannen, waardoor je veel meer tijd hebt voor zo’n gesprek en ook wat dieper op de zaken kunt ingaan. Je zou een lunch kunnen boeken op een terras voor zo’n gesprek met een of meerdere major donors, dan pik je ook nog een zonnestraaltje mee.
 
3. Terug naar school
Al heb je decennialang ervaring in fondsenwerving: er is altijd iets te leren. Je zou wat nieuwe boeken over fondsenwerving kunnen lezen, webinars kunnen bijwonen over de nieuwste trends en technieken of een cursus gaan volgen. Het is ook een goed moment om eens stil te staan bij wat je de komende tijd nog wilt gaan leren. Je zou een plan kunnen maken om je eigen vaardigheden te verbeteren.
 
4. Lekker vaak pauze
Wie een betere fondsenwerver wil worden, moet vaker pauze nemen. Ten minste, dat zeggen experts op het gebied van productiviteit. Als je elke 75 tot 90 minuten even pauze neemt, werk je veel effectiever, volgens deze experts. De mooie zomer is een perfect moment om daar mee te beginnen. Lekker buiten een wandeling maken of in plaats van lunch in de kantine, een picknick in het park.
 
5. Ga op vakantie
Dat hoeven we je vast geen twee keer te zeggen. En waarschijnlijk heb je je vakantie ook al lang ingepland, of je bent al aan het inpakken. Doorwerken in je vakantie is geen goed idee. Hoewel een vakantie zeker geen garantie is tegen een burn-out; het is wel gezond even voor een wat langere tijd tot rust te komen. En tot rust betekent dan wel: geen mails checken en ook je telefoon even laten voor wat het is. Dan kun je na de vakantie weer energiek aan de slag.
 
(Bron: Emma Lewzey / Blue Sky Philanthropy)
 
gerelateerde items