Zij staat in DDB100: Marjan Minnesma (Urgenda)

Zij staat in DDB100: Marjan Minnesma (Urgenda).
Zij staat in DDB100: Marjan Minnesma (Urgenda).
9 december 2021

Wie zijn de 100 invloedrijkste spelers in de Nederlandse filantropie? Aftellend naar de bekendmaking van de lijst in het Dikke Blauwe Magazine dat in december op de mat valt, lichten we een tipje van de sluier. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen hebben we helaas moeten besluiten om Civil Power te annuleren op 18 november en te verplaatsen naar voorjaar 2022. De nieuwe datum wordt spoedig gecommuniceerd.
 
Klimaatverandering
‘Urgenda’ is een samentrekking van Urgente Agenda, verwijzende naar de urgentie van klimaatverandering. De naam van de stichting haalde dit jaar de troonrede. Zowel in deze toespraak als in de Miljoenennota kregen maatregelen tegen klimaatverandering meer aandacht dan ooit. Ook werd bekend dat Den Haag daar volgend jaar 6,8 miljard euro extra voor uittrekt. Als het één organisatie is gelukt om klimaatverandering hoog op de politieke agenda te krijgen, dan is het Urgenda wel!
De stichting werd in 2007 opgericht door Marjan Minnesma en Jan Rotmans. Rotmans is nu erevoorzitter, Minnesma directeur. Onder haar leiding streeft Urgenda naar een circulaire economie die draait op duurzame energie en groene grondstoffen. Dat de stichting daarbij de aandacht van de staat heeft, komt vooral door een revolutionaire uitspraak uit 2015. In dat jaar sleepte Urgenda de overheid voor de rechter; de staat zou te weinig doen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. De rechter ging daarin mee en verplichtte de staat de uitstoot van CO2 met minstens 25% te verminderen. Het vonnis hield zowel in hoger beroep als in cassatie (2019) stand. Uiteraard was Minnesma blij met deze uitkomst. Ook al is de rechtszaak volgens haar strategisch gezien een vreemde eend in de bijt. Want: ‘We zijn voor 99 procent bezig met oplossingen.’
 
Het kan als je het wilt
Urgenda is er niet op uit om anderen te vertellen wat ze moeten doen. Liever laat ze ‘anderen zien dat het anders kan door zelf te doen’. Het project ‘Wij Willen Zon’ is daar een voorbeeld van. Op initiatief van Urgenda en De Betere Wereld werden voor de eerste keer 50.000 zonnepanelen collectief ingekocht. Door deze actie daalde de prijs voor een set zonnepanelen met een derde, waardoor duizenden particulieren en bedrijven betaalbare zonnepanelen konden aanschaffen.
De leidraad voor Urgenda’s handelen is het rapport ‘Nederland op 100% duurzame energie in 2030. Het kan als je het wilt’. Aan de hand daarvan heeft de stichting een actieplan opgesteld, inclusief projecten op het gebied van duurzame bouw, mobiliteit en energie. Naast zulke projecten bouwt Urgenda mee aan een beweging van mensen die het anders willen. Een middel daarbij is de wandeltocht die de organisatie onlangs weer organiseerde: de Climate Miles. Dit jaar ging de tocht van Groningen naar Glasgow, waar de klimaatconferentie COP26 van de Verenigde Naties plaatsvond. Onderweg waren er onder meer bezoekjes aan klimaatprojecten.

Juryrapport
De jury over Minnesma: ‘Ondanks kritiek uit rechtse hoek volhardt Minnesma in haar strijd voor een leefbare wereld. Voordat ze bij Urgenda kwam, deed ze dat al bij Greenpeace en het Dutch Research Institute For Transitions van de Erasmus Universiteit. Na bedrijfskunde en filosofie volgde ze een studie milieurecht. Maar de urgentie van een versnelde energietransitie werd voor haar het meest voelbaar toen ze kinderen kreeg.’ Minnesma: ‘Als je naar de huidige statistieken kijkt, leven zij straks in een wereld die je niemand toewenst. Daarom wil ik nú iets doen.’ Het is dan ook niet de eerste keer dat Minnesma de DDB100 haalt.
 
Lees ook: ‘Zij staat in DDB100: Mardjan Seighali (UAF)’
Extra dik decembernummer
In dit extradikke decembernummer wordt de jaarlijkse top 100 van filantropie-influentials, De Dikke Blauwe 100, bekendgemaakt. Naast profielen van inspirerende spelers in de wereld van goed doen en een uitgebreid interview met de nummer 1, bevat het nummer spraakmakende columns en artikelen van DDB-experts, interviews en (foto)reportages.

Bestel het decembernummer hier!