Zesde editie Nacht van de Vrijwilliger in teken van eenzaamheid

Beeld, NLCares, Chester Wade on Unsplash.
Beeld, NLCares, Chester Wade on Unsplash.
27 april 2021
Nieuws | | Vrijwilligers

Op 29 april organiseert NLCares, platform voor vrijwilligerswerk, de zesde editie van de Nacht van de Vrijwilliger. Daarmee hoopt de organisatie jonge mensen te motiveren om door middel van vrijwilligerswerk vaker de ‘echte verbinding aan te gaan met andere leefwerelden’. Het evenement vindt dit jaar online én offline plaats en staat in het teken van eenzaamheid. 

Eenzaamheid tijdens corona

Bij de aankondiging van het programma verwijst NLCares naar recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), waaruit blijkt dat eenzaamheid onder jongeren en ouderen door corona sterk is toegenomen. Onder deelnemers van het onderzoek blijkt het aandeel dat een hechte verbinding met een ander mist sterk te zijn toegenomen: van 16 procent in 2019 naar bijna 37 procent in 2020. Met het organiseren van de Nacht van de Vrijwilliger hoopt de organisatie de twee doelgroepen in contact met elkaar te brengen.

Vrijwilligerswerk tegen eenzaamheid

Met de actie hoopt NLCares duizenden – met name jonge – vrijwilligers te mobiliseren om de handen uit de mouwen te steken en eenzaamheid tegen te gaan. Want: ‘vrijwilligerswerk zorgt voor geluk en verbinding’. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt vrijwilligerswerk mensen gelukkiger, doordat vrijwilligers nieuwe sociale contacten opdoen, vaardigheden leren en een positieve impact maken op de ander en zichzelf. NLCares concludeert daaruit dat vrijwilligerswerk het mentale welzijn van jong en oud kan bevorderen. Ze moedigen jongeren dan ook aan om zich vaker in te zetten voor een ander en ‘de echte verbinding aan te gaan met andere leefwerelden, die vaak dichterbij zijn dan je denkt’. Alle Wijnand Roodbergen, directeur NLCares: ‘Met de Nacht van de Vrijwilliger spreken we vooral studenten en young professionals aan om aandacht te hebben voor de kwetsbare mensen in onze samenleving. Impact creëer je samen. De grote uitdagingen waar we voor staan kunnen we alleen het hoofd bieden als iedereen zich inzet.’

Programma

Het evenement is hybride en vindt dus zowel online als op locatie plaats. Zo worden er diverse activiteiten georganiseerd bij maatschappelijk instellingen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam, zoals Pancake Parties en Guerilla Gardening Acties. Ook zijn er City Clean Ups om zwerfafval tegen te gaan. Online vindt er een bak-livestream plaats, waar Elizabeth Lopez, de winnaar van Heel Holland Bakt 2021, een worteltaart zal bakken. Het is de bedoeling dat de taarten de volgende dag naar ouderen in woonzorgcentra worden gebracht. Door de actie ook digitaal te laten plaatsvinden hoopt de organisatie een groter bereik te creëren en meer impact te maken: jongeren kunnen hun actie delen onder de #popupvolunteering en door hun actie aan te melden bij de organisatie helpen ze om de impact in kaart te brengen.
 
Bron: NL Cares.
Lees hier meer over De Nacht van de Vrijwilliger.

Lees ook: ‘Giving Back: inspirerend goed doen in tijden van corona