Welkom: zes organisaties krijgen Erkenning

Welkom: zes organisaties krijgen Erkenning van CBF.
Welkom: zes organisaties krijgen Erkenning van CBF.
2 december 2021
Nieuws | | Validatie & Toezicht

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), Toezichthouder goede doelen, heeft zes nieuwe organisaties erkend als goed doel. Het gaat om De Buurtcamping, Stichting Vrienden van XR, het Credohuis, Stichting Sapana School, Calcutta Rescue Nederland en Vrienden van het Herseninstituut. Opvallend is dat er vier organisaties een Erkenning krijgen, die ondersteunend zijn aan een moederorganisatie.
 
De BuurtCamping
De Buurtcamping, oftewel ‘De ideale samenleving in het klein’, wil buurten versterken door samen met inwoners en ondernemers tijdelijke campings te organiseren. Daarbij werken ze samen met organisatie die streven naar een fijnere buurt, waar buurtbewoners elkaar groeten en helpen. De activiteiten worden georganiseerd om ontmoetingen tussen verschillende leefwerelden te stimuleren en elkaar te inspireren. De Buurtcamping faciliteert deze activiteiten en begeleidt buurtbewoners bij hun missie tot verbinding.
 
Stichting Vrienden van XR
Stichting Vrienden van XR is de organisatie die de gelden beheert van Extinction Rebellion (XR) en de activiteiten van de milieubeweging ondersteunt. XR is een internationale, activistische beweging die in actie komt tegen klimaatverandering. Daarbij staat het stimuleren van de rol van de overheid centraal door middel van het voeren van ludieke acties, uitgevoerd door ‘kimaatrebellen’. Doel is om de overheid actie te laten nemen en via burgerberaad de inwoners te laten beslissen.
 
Het Credohuis
Het Credohuis zet zich in voor dak- en thuisloze jongeren tussen de 16 en 25 jaar door het bieden van begeleiding en opvang. De organisatie is in 2011 ontstaan op initiatief van twee koppels, die iets terug wilden doen voor de maatschappij. Vanuit hun Christelijke achtergrond openden de initiatiefnemers in 2013 het eerste Credohuis in Limburg, om hun naastenliefde in de praktijk te brengen. Het burgerinitiatief is inmiddels uitgegroeid tot een Credobeweging, -coöperatie en foundation met verschillende opvanghuizen door het land.
 
Stichting Sapana School
Stichting Sapana School ondersteunt de Sapana School in Nepal inhoudelijk, materieel en financieel. Door middel van een schoolfonds krijgen kinderen die geen toegang hebben tot goed onderwijs een studiebeurs, waardoor ze kwalitatief onderwijs kunnen volgen op de Sapana School. De stichting is opgericht en gevestigd in Nederland, maar werkt intensief samen met lokale bewoners.
 
Calcutta Rescue Nederland
Calcutta Rescue Nederland is onderdeel van moederorganisatie Calcutta Rescua in India. De Nederlandse afdeling ondersteunt programma’s die helpen om de gezondheid en leefomstandigheden te verbeteren en de ontwikkeling van de allerarmsten te stimuleren voor meer kansen en een betere toekomst. De programma’s richten zich op onderwerpen als hygiëne, medische zorg en onderwijs.
 
Vrienden van het Herseninstituut
De Stichting Vrienden van het Herseninstituut zet zich in om onderzoek naar de behandeling van hersenaandoeningen mogelijk te maken. Het volgens de organisatie ‘baanbrekende onderzoek’ kan inzicht geven in hoe de hersenen werken, welke stoornissen er kunnen ontstaan en hoe die stoornissen voorkomen of behandeld kunnen worden. De behandeling van hersenaandoeningen zou ‘uiterst moeizaam’ zijn en daarom is meer onderzoek nodig.
 
De Erkenning van het CBF
De Erkenning is het keurmerk voor goede doelen in Nederland. Volgens het CBF staat ongeveer 4,3 miljard euro van het geefgeld in Nederland onder actief toezicht. De meer dan 630 Erkende Goede Doelen laten zich ieder jaar vrijwillig toetsen. Hierdoor geven zij volgens het CBF een krachtig signaal af: ‘wij zijn een professionele sector waar geldverstrekkers gerust aan kunnen geven.’
 
Bron: CBF
Lees ook: ‘Zij staat in DDB100: Mardjan Seighali (UAF)’