Zendingsorganisatie voor twee ton opgelicht

28 november 2007
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTELVEEN (27 november) - Speculeren met geschonken geld kan vervelende gevolgen hebben. Toch had Zendingsorganisatie Interserve niet verwacht dat Stichting Dutch Investments namens de zendelingen twee ton zou zoekmaken. "Over de terugbetaling van de hoofdsom bestaan grote zorgen."


Interserve ging in 2005 een overeenkomst aan met SDI. Er werd een bedrag van 200.000 euro uitgeleend aan de stichting, die over de lening een hoge rente zou betalen. Er zou sprake zijn van een rendement van 15%, zo werd Interserve voorgespiegeld.

 


Dat bleek in de praktijk tegen te vallen. De toegezegde rente werd niet betaald, ook niet na enkele toezeggingen. "Over de terugbetaling van de hoofdsom bestaan grote zorgen," schrijven bestuur en directie in een recente brief aan donateurs en betrokkenen.

 


Als gevolg van het debacle met SDI is Interserve - dat jaarlijks 1,4 miljoen euro werft - een groot deel van haar algemene reserve kwijt. Het zendingswerk kan echter gewoon doorgaan, en ook de activiteiten op het hoofdkantoor zijn niet in gevaar, aldus bestuur en directie.

 


Naar aanleiding van de affaire zal een onderzoekscommissie worden ingesteld en wordt bekeken of het mogelijk is om samen met andere gedupeerde organisaties te procederen tegen SDI. Naar aanleiding van het rapport zal bestuur van Interserve zich eventueel beraden op haar positie.

 


Zie ook: www.dienen.org