Toon alles (2)

Zelf een (corona)initiatief starten? CBF komt met Zelfcheck + Helpdesk

8 april 2020, 13:53
Zelf een (corona)initiatief starten? CBF komt met Zelfcheck + Helpdesk
Zelf een (corona)initiatief starten? CBF komt met Zelfcheck + Helpdesk
Nu iedereen over elkaar heen buitelt om te helpen in de huidige crisis, heeft toezichthouder CBF voor alle doe-het-zelvers een Zelfcheck ontwikkeld. Aanvullend kunnen initiatiefnemers die anderen willen helpen vragen stellen aan een ervaren auditor. Daarvoor heeft het CBF een helpdesk geopend die in kantooruren beschikbaar is.
 
Het CBF over dit nieuwe initiatief: ‘Heel veel onderdelen van de samenleving worden op dit moment geraakt door de coronacrisis. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, starten naast bestaande goede doelen ook veel particulieren initiatieven om anderen te helpen. Om deze startende initiatieven te helpen, heeft het CBF een zelfcheck ontwikkeld.’

Zelfcheck op basis van vijf criteria

‘Bij het geven van donaties draait alles om vertrouwen. De zelfcheck bestaat uit een aantal kwaliteitscriteria waaraan het initiatief moet voldoen zodat de donateur kan beoordelen of zijn geld goed terechtkomt.’
 
Voldoet jouw initiatief aan deze kwaliteitscriteria?
  1. Als je initiatief ten goede komt aan een bestaand goed doel heb je contact opgenomen met dat goede doel om je initiatief met hen te  bespreken en te coördineren.
  2. Je hebt je initiatief helder gepresenteerd en je deelt contactgegevens zodat mensen vragen kunnen stellen als ze die hebben. Het is voor iedereen duidelijk wie de mensen zijn die verantwoordelijk zijn voor het initiatief.
  3. Voor iedereen die wil bijdragen aan je initiatief is het duidelijk hoeveel geld er al is geworven. Je bent ook duidelijk over de uitgaven die niet rechtstreeks aan het doel worden besteed. (Bijvoorbeeld kosten voor een website, transactiekosten.)
  4. Je houdt je donateurs op de hoogte van de voortgang van je initiatief, bijvoorbeeld via sociale media.
  5. Je hebt ervoor gezorgd dat het opgehaalde geld echt terechtkomt bij het doel waarvoor het is gegeven, ook wanneer je initiatief onverhoopt stopt.

Vragen over deze kwaliteitscriteria?

Initiatiefnemers die tot doel hebben anderen te helpen in deze crisis kunnen vragen stellen aan een ervaren auditor. Het CBF heeft hiervoor een helpdesk geopend, bereikbaar tijdens kantooruren op 020 – 417 00 03.
 
►Bron: CBF
gerelateerde items