WWF: Ambitieuze landbouwvisie minister Schouten snel vertalen in concrete maatregelen voor natuur

8 september 2018
Nieuws | | Organisatienieuws

Het Wereld Natuur Fonds juicht toe dat minister Schouten in haar landbouwvisie nogmaals de urgentie onderstreept voor een landbouw die in balans is met de natuur. WWF roept de minister op om de visie op korte termijn te vertalen naar meetbare doelen en concrete maatregelen. 

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF: “Het gaat slecht met biodiversiteit in Nederland door de intensieve landbouw. De visie van minister Schouten biedt het perspectief om decennia van natuurverlies om te buigen naar herstel. Of dit gaat lukken, hangt af van het lef en daadkracht van de minister om daadwerkelijk natuurherstel te realiseren én boeren een duidelijk toekomstperspectief te bieden.”

Herstel biodiversiteit
Kringlooplandbouw staat centraal in de visie. Kringlooplandbouw zorgt echter niet vanzelfsprekend voor biodiversiteitsherstel. Voor WWF betekent dit geen import meer van soja en ander veevoer ten koste van natuur elders in de wereld, het in balans brengen van het aantal dieren met de hoeveelheid grond op het bedrijf om het mestoverschot terug te dringen en daarbij voldoende en aantrekkelijke leefgebieden creëren voor wilde dieren en planten.

De visie stelt terecht dat iedereen aan zet is om nieuwe verdienmodellen voor boeren mogelijk te maken: toeleveranciers, afnemers, voedselproducenten, financiers, grondeigenaren en maatschappelijke organisaties. Het belonen van prestaties van boeren die een plek bieden aan natuur op hun bedrijf, bijdragen aan een goede kwaliteit van bodem, water en lucht; is een verantwoordelijkheid voor alle partijen. De minister moet hierbij een belangrijke regierol pakken.