Woord en Daad verliest procedure tegen ministerie

19 februari 2009
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking


AMSTELVEEN (19 februari) - In 2006 vielen er tijdens de medefinancieringsronde heel wat slachtoffers. Vooral Plan Nederland, dat al haar MFS-geld kwijtraakte, trok veel publicitaire aandacht. In de luwte tekende echter ook Woord en Daad bezwaar aan. Er werd zelfs een juridische procedure aangespannen, die eind januari werd verloren. FM stelde een aantal vragen aan perswoordvoerder Wilma van der Meij.

 


Waarom heeft Woord en Daad de gang naar de rechter gemaakt?

 


Van der Meij: "Eind 2006 werden de subsidiebesluiten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in het kader van het MFS bekend. Wij hadden voor deze subsidieronde een gezamenlijke subsidieaanvraag ingediend. Daarmee was 24 miljoen euro gemoeid. Ongeveer 20,7 miljoen hiervan is toegekend. Een korting dus van ruim 3 miljoen euro. We hebben hiertegen bezwaar aangetekend. Ons bezwaar was niet inhoudelijk, maar volledig procedureel. Want wij hadden een jaar gewerkt aan onze subsidieaanvraag. En toen werd een maand voor de deadline vrij plotseling de procedure gewijzigd."

 


Maar die vier miljoen zijn jullie toch niet op procedurele gronden kwijtgeraakt? Eerder toch op inhoudelijke?

 


Van der Meij: "Nee, want nu heette het bij het ministerie dat er meer aanvragen binnen waren gekomen dan er gehonoreerd konden worden. Er was een begrenzing aangebracht. Onze aanvraag zat prima in elkaar en had voldoende kwaliteit. In eerste instantie hebben we onze bezwaren kenbaar gemaakt bij het ministerie. Toen dat geen effect sorteerde zijn we in april 2007 een beroepszaak gestart. Vooral ook met het oog op de toekomst."

 


Op 23 januari deed de rechter uitspraak. Hoe pakte het vonnis uit?

 


Van der Meij: "Onze procedurele bezwaren zijn door de rechter niet gegrond verklaard. Ons beroep is dus afgewezen. De rechtbank stelt dat de procedures zijn gevolgd en dat wijzigingen tijdig bekend zijn gemaakt. Het houdt voor ons dus nu even op. Het klopt dat er in de pers niets is verschenen over deze zaak. We hebben ook geen persbericht uitgestuurd, omdat het voor ons geen nieuwswaarde heeft. De uitspraak is openbaar en gewoon opvraagbaar bij de Rechtbank in Dordrecht."