Vluchtelingen-initiatieven kunnen steun vragen aan Wijdoenmee.nu

16 december 2017, 09:00
Vluchtelingen-initiatieven kunnen steun vragen aan Wijdoenmee.nu
Vluchtelingen-initiatieven kunnen steun vragen aan Wijdoenmee.nu
Het online platform www.wijdoenmee.nu heeft sinds mei 2016 landelijk tweehonderd initiatieven voor- en door vluchtelingen financieel gesteund. Het platform is een samenwerking van vermogensfondsen, waaronder FEMI, Adessium en Fonds1818. De initiatieven zijn divers van aard en richten zich op het verbinden, empoweren en informeren van vluchtelingen, ongedocumenteerden, asielzoekers en statushouders in heel Nederland. Er is voldoende budget voor het financieren van nogmaals 200 initiatieven. Het platform draagt maximaal € 2.500 bij per initiatief.  

Simpele aanvraagprocedure

Door een centraal vindbare plek op het internet en een eenvoudige aanvraagprocedure geeft Wijdoenmee.nu meer mensen een kans om snel met hun initiatief te kunnen beginnen. Binnen zeven werkdagen krijgt de aanvrager uitslag. Zowel een groepje particulieren als stichtingen of verenigingen kunnen een aanvraag indienen. Bij een positieve beoordeling kan het initiatief direct van start gaan en wordt het bedrag overgemaakt.  

Grote diversiteit aan projecten 

Op veel plekken in de samenleving worden voor vluchtelingen initiatieven gestart. Deze zorgen ervoor dat vluchtelingen weer in hun eigen kracht komen staan, sociale contacten vinden en deel kunnen nemen aan onze maatschappij. Een initiatief kan klein zijn van schaal, maar een groot effect hebben in de omgeving.

New stories 

In het project New Stories werkt een groep NewBees (nieuwkomers) in Zaanstad aan een voorstelling waarin zij hún verhaal vertellen in buurthuizen, op scholen en in theaters. Het zijn verhalen over hoop en toekomstdromen en over hun land van herkomst. De verhalen worden in een storytelling-voorstelling gecombineerd met bestaande verhalen, muziek, poëzie en beeldende kunst, afhankelijk van de talenten van de nieuwkomers. Voorafgaand aan de ontwikkeling van de voorstelling, worden de deelnemers voorbereid middels een cursus storytelling. 

Refugee start force 

Refugee Start Force is een netwerk community waar vluchtelingen contact kunnen leggen met Nederlandse vakgenoten, organisaties en bedrijven in Amsterdam. Het matchen van vluchtelingen en Nederlanders vindt plaats op Facebook en LinkedIn.  Op een laagdrempelige manier worden matches gemaakt op basis van beroepen en professionele expertises. Via evenementen en workshops komen nieuwkomers in contact met de juiste sociale en professionele netwerken. Ook krijgen zij informatie op het gebied van solliciteren. Daarnaast koppelt Refugee Start Force nieuwkomers aan buddy’s, vrijwilligerswerk, stages en banen.  

Samen naar de top! 

Asielzoekers uit het AZC  in Goes werken op vrijwillige basis in een kleinschalige huiselijke koffiebar.  Samen met  een  jobcoach  verzorgen zij  koffiespecialiteiten en  laten ze  Nederlanders  proeven van hun  gerechten en hapjes.  Zo krijgen vluchtelingen een zinvolle dagbesteding en kunnen ze participeren en integreren in de Nederlandse samenleving. Ze doen professionele arbeidsvaardigheden op waardoor hun kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot.  

Budget beschikbaar 

Er is voldoende budget beschikbaar voor nogmaals tweehonderd initiatieven die ervoor zorgen dat vluchtelingen in hun directe omgeving kunnen participeren. Het platform ziet nieuwe aanvragen graag tegemoet vooral uit Limburg, Zeeland en Friesland. 

De criteria waaraan een aanvrager moet voldoen, staan overzichtelijk op het platform vermeld. Aanvragen kunnen gedaan worden op www.wijdoenmee.nu.
 
►Bron: FIN, Wijdoenmee.nu
gerelateerde items