Wie zijn de machtigste Amerikaanse non-profitleiders?

15 september 2005
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Ook de Amerikanen houden van lijstjes. Het gezaghebbende tijdschrift voor non-profit professionals The Non Profit Times presenteerde onlangs haar Power & Influence Top 50. In deze lijst figureren de machtigste en invloedrijkste non-profit leiders. Verrassend: de opperbaas van het Leger des Heils is een machtig man. Iets minder verrassend: ook Bill Gates doet ertoe.

 

Het bestaan van de Amerikaanse non-profit voorman was in 2005 niet eenvoudig. De economie zat in het slop, de aandelenmarkt zag pips om de mond, en de regering Bush haalde de wettelijke banden steviger aan, niet in de laatste plaats om het terrorisme nog beter te kunnen bestrijden. Welke leiders wisten zich ondanks deze tegenkrachten toch goed staande te houden? The Non Profit Times beantwoordt deze vraag met haar NPT Power & Influence Top 50 2005, de Amerikaanse equivalent van FM50.

 

Wat valt op als we dit lijstje doornemen? In de eerste plaats natuurlijk een aantal bekende gezichten. Zo zal de aanwezigheid van Bill Gates in de Top 50 niemand verbazen. Ook ligt het voor de hand dat Susan Berresford, president van de Ford Foundation, in het lijstje staat. De Ford Foundation zit op een zak geld van vijf miljard dollar, en heeft honderden medewerkers op de loonlijst staan. Bovendien wordt er op Capitol Hill naar de lobbyisten van het fonds geluisterd. Wat minder verwacht - maar wel begrijpelijk - is de aanwezigheid van W. Todd Basset in de lijst. Todd Basset leidt het Salvation Army (Leger des Heils), draagt meer dan een miljard bij aan community building programs, en heeft een directe hotline met het politieke leiderschap van de VS.

 

De lijst keert jaarlijks terug, en wordt samengesteld door The Non Profit Times, het vaktijdschrift voor Amerikaanse non-profits. Het magazine komt veertien keer per jaar uit en wordt gelezen door 85.000 beslissers in de branche. Op 15 september worden de vijftig leiders ge