Wetsvoorstel verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen

Wetsvoorstel verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen
Wetsvoorstel verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen
10 november 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Het kabinet wil samen met de Tweede Kamer een wet maken die ondernemingen verplicht om in hun hele productieketen zaken als kinderarbeid, slavernij en klimaatschade tegen te gaan. Vorige week werd het initiatief voor de Wet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen naar de kamer gestuurd. De Kamer reageert positief op het voorstel.

Vorige week kwamen ChristenUnie, SP, PvdA, GroenLinks, Volt en D66 met een initiatiefvoorstel dat ondernemingen verplicht om in hun hele productieketen zaken als kinderarbeid, slavernij en klimaatschade tegen te gaan.

De Wet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen heeft als doel misstanden in de hele keten terug te dringen en komt neer op vier hoofdlijnen:

  • reikwijdte
  • wettelijke zorgplicht
  • plicht tot gepaste zorgvuldigheid
  • toezicht

De wet gaat gelden voor alle ondernemingen die buitenlandse handel bedrijven, grote ondernemingen die buitenlandse handel bedrijven en grote buitenlandse ondernemingen die producten op de Nederlandse markt afzetten of in Nederland activiteiten verrichten. De Wet geldt dus ook voor buitenlandse ondernemingen die in Nederland opereren. En de zorgplicht geldt wanneer een onderneming weet of redelijkerwijs kan vermoeden dat haar activiteit nadelige gevolgen kan hebben voor de mensenrechten, arbeidsrechten of het milieu in een land buiten Nederland.

In de Europese Unie wordt al langer gesproken over wetgeving die het bedrijfsleven moet dwingen om internationaal maatschappelijk verantwoord te ondernemen. De huidige regels hierover - de  OESO-richtlijnen - hebben een vrijwillige basis waarbij de overheid afspraken maakt met bedrijven.

Omdat de wet in Europa te lang op zich liet wachten, besloot het vorige kabinet met eigen nationale wetgeving te komen.