Wet Balearen tegen stierenvechten ongrondwettelijk verklaard

CAS International zal samen met AnimaNaturalis onderzoeken welke stappen ondernomen kunnen worden om te voorkomen dat de traditionele stierengevechten terugkeren op de Balearen.
CAS International zal samen met AnimaNaturalis onderzoeken welke stappen ondernomen kunnen worden om te voorkomen dat de traditionele stierengevechten terugkeren op de Balearen.
7 januari 2019
Nieuws | | Organisatienieuws

Het Spaanse Constitutioneel Hof verklaarde verschillende artikelen binnen de wet tegen het stierenvechten in de Spaanse deelstaat De Balearen ongrondwettelijk. Dit is slecht nieuws voor de stieren en paarden op de Balearen. CAS International werkte, samen met lokale organisaties, jarenlang intensief aan het einde van het stierenvechten op de Balearen.

De wet bestaat uit diverse elementen die handelingen als het doden en verwonden van de stieren en het gebruik van paarden verbieden.

In Spanje is een absoluut verbod op het stierenvechten niet mogelijk omdat dit beschermd is met de status ‘cultureel erfgoed’. Naar aanleiding van onze campagne ‘Mallorca Sense Sang’ en met behulp van diverse dierenwelzijnsorganisaties werd een wetsvoorstel aangenomen waarin verschillende onderdelen van het stierenvechten werden verboden, om op die manier het stierenvechten alsnog onmogelijk te maken. Het doden en verwonden van de stieren werd verboden, net als de aanwezigheid van paarden tijdens stierengevechten.

Verder moesten stierenvechters en stieren onderworpen worden aan een dopingtest. Ook werd de toegang van minderjarigen (18 jaar) tot stierengevechten verboden. De stieren zouden afkomstig moeten zijn uit veehouderijen uit de buurt, om te voorkomen dat ze lang onderweg zijn, het liefst van de Balearen zelf. De stierengevechten mochten nog maximaal 10 minuten duren. De wet werd in 2017 aangenomen.

Partido Popular
De conservatieve politieke partij Partido Popular (PP), een partij die actief al haar beschikbare middelen inzet om het stierenvechten te beschermen, startte een onderzoek naar de grondwettelijkheid van de wetgeving op de Balearen.

Estefania Pampin Zuidmeer, medewerker projecten en publiciteit: “Dit besluit staat in schrijnend contrast met de steeds groeiende desinteresse in het stierenvechten in Spanje; maar 6,9% van de Spanjaarden gaat naar het stierenvechten én sinds 2007 worden er 60% minder stierenvechten gehouden, volgens cijfers van het Ministerie van Cultuur.”

Marius Kolff, directeur van CAS International: “CAS International zal samen met AnimaNaturalis onderzoeken welke stappen ondernomen kunnen worden om te voorkomen dat de traditionele stierengevechten terugkeren op de Balearen.”

Mallorca Sense Sang
Jarenlang werkte CAS International intensief aan het einde van de traditionele stierengevechten op de Balearen met de campagne ‘Mallorca Sense Sang’ (Mallorca zonder bloed), met AnimaNaturalis, ondersteund door HSI. Meer dan 360.000 handtekeningen werden verzameld tijdens deze campagne. De campagne kon rekenen op brede steun vanuit de bevolking van de Balearen.