Toon alles (3)

Werken de IMVO-convenanten of is wetgeving nodig?

6 november 2018, 07:00
Cees van Dam, hoogleraar International Business & Human Rights aan de Erasmus Universiteit: geef die convenanten een kans.
Cees van Dam, hoogleraar International Business & Human Rights aan de Erasmus Universiteit: geef die convenanten een kans.
Journalistiek platform Vice Versa ging in gesprek met een aantal betrokkenen bij Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Zijn de convenanten over IMVO, die de overheid met zeven bedrijfssectoren afsloot, de oplossing voor problemen met arbeidsomstandigheden, beloning en milieu in het buitenland? Of slaagt IMVO beter door het invoeren van wettelijke regels? Convenanten te vrijblijvend? Critici vinden de convenanten te vrijblijvend en pleiten voor wettelijke regels, opdat ieder bedrijf mee moet doen en er een gelijk speelveld ontstaat. Over de wenselijkheid van wetgeving lopen de meningen uiteen. De meeste deskundigen vinden dat de convenanten eerst een kans moeten krijgen.  Wat CNV’er Arend Van Wijngaarden, voorzitter van CNV Internationaal, betreft is wetgeving een ‘ultimum remedium’. ‘Ondernemingen zouden intrinsiek gemotiveerd moeten zijn om wat te doen aan de misstanden in hun sector. Een wettelijk afgedwongen plicht leidt misschien tot een afv...
Dit artikel is alleen toegankelijk voor leden van De Dikke Blauwe.


Word DDB Lid
Nog geen lid? Meldt u dan nu aan!

Naast toegang tot alle online content ontvangt u vier keer per jaar het full colour magazine en alle edities van het DDB Journaal Klik hier en meldt u aan.

Al lid? Klik dan hier om in te loggen.
gerelateerde items