Toon alles (3)

Werken de IMVO-convenanten of is wetgeving nodig?

6 november 2018, 07:00
Cees van Dam, hoogleraar International Business & Human Rights aan de Erasmus Universiteit: geef die convenanten een kans.
Cees van Dam, hoogleraar International Business & Human Rights aan de Erasmus Universiteit: geef die convenanten een kans.
Journalistiek platform Vice Versa ging in gesprek met een aantal betrokkenen bij Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Zijn de convenanten over IMVO, die de overheid met zeven bedrijfssectoren afsloot, de oplossing voor problemen met arbeidsomstandigheden, beloning en milieu in het buitenland? Of slaagt IMVO beter door het invoeren van wettelijke regels? Convenanten te vrijblijvend? Critici vinden de convenanten te vrijblijvend en pleiten voor wettelijke regels, opdat ieder bedrijf mee moet doen en er een gelijk speelveld ontstaat. Over de wenselijkheid van wetgeving lopen de meningen uiteen. De meeste deskundigen vinden dat de convenanten eerst een kans moeten krijgen.  Wat CNV’er Arend Van Wijngaarden, voorzitter van CNV Internationaal, betreft is wetgeving een ‘ultimum remedium’. ‘Ondernemingen zouden intrinsiek gemotiveerd moeten zijn om wat te doen aan de misstanden in hun sector. Een wettelijk afgedwongen plicht leidt misschien tot een afv...

Alleen voor Members Log hier inOf word een DDB Member
Sluit u aan bij De Dikke Blauwe voor slechts 84,- per jaar en beschik direct over alle voordelen die daarbij horen zoals het lezen van dit artikel. Klik hier en meldt u aan.
gerelateerde items