Toon alles (2)

Weinig giften tegen ebola

21 oktober 2014, 13:59
Weinig giften tegen ebola
Weinig giften tegen ebola
Nederlanders hebben zeker 780.000 euro gedoneerd voor de strijd tegen ebola. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs goede doelen. Bij andere rampen werd vaak veel meer geld opgehaald, maar dat kwam doordat er speciale publieksacties via radio en televisie op touw werden gezet.

Bij de hulpactie voor de Filipijnen na de tyfoon werd bijvoorbeeld 36 miljoen euro opgehaald. De actie voor Syrië leverde ruim 5 miljoen euro op. De inzameling voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti 111 miljoen.
Op tv en radio wordt er nog nauwelijks opgeroepen om te geven voor de strijd tegen ebola. Hulporganisaties zeggen honderden miljoenen euro's nodig te hebben om slachtoffers in West-Afrika te helpen.

Geen tv-actie
Organisaties als Artsen zonder Grenzen en Unicef kiezen er vooralsnog voor om niet samen geld in te zamelen, maar apart. ‘Goede doelen zijn nu bezig om de zorg te regelen voor de slachtoffers in West-Afrika’, zegt een woordvoerder van de Samenwerkende Hulporganisaties. ‘De vraag of er een gezamenlijke tv-actie komt is nog niet aan de orde.’
Sommige hulporganisaties openen geen aparte rekening voor ebola-donaties, maar een rekeningnummer voor verschillende brandhaarden in de wereld, waaronder ook Syrië en Irak.

Wel spotjes
Artsen zonder Grenzen heeft vooralsnog het meeste geld binnenkregen van particulieren: 450.000 euro. De organisatie ziet dat er in het algemeen meer donaties binnenkomen en schrijft dat voor een deel toe aan de ebola-uitbraak. Het Rode Kruis zegt 240.000 euro te hebben gekregen, al is niet zeker of het hele bedrag specifiek voor de strijd tegen ebola is gedoneerd. Unicef heeft enkele duizenden euro's ontvangen ‘en dat is zonder dat wij daarvoor campagne hebben gevoerd’. Een woordvoerder zegt dat er de komende weken wel spotjes te zien en te horen zullen zijn. ‘We roepen dan op om geld te geven voor verschillende brandhaarden in de wereld waar kinderen in nood zitten. Daar valt ook West-Afrika onder.’

Overheid
Particulieren doneren nog niet massaal voor de strijd tegen ebola, maar de overheid des te meer. De Nederlandse overheid heeft 32 miljoen euro vrijgemaakt voor de strijd tegen ebola.
gerelateerde items