Weinig animo voor Nederlandse Global Compact afdeling

12 oktober 2006
Nieuws | | Organisatienieuws

De goede voornemens waren er. ABN AMRO, TNT, Shell en Unilever wilden een Nederlandse poot oprichten van het armoedeinitiatief van de Verenigde Naties, Global Compact. Het merendeel van de bedrijven die zich bij de vier zouden aansluiten laat het echter afweten.


In april schreven de toplieden van de vier multinationals een brief naar Kofi Anan. Strekking: we gaan ervoor zorgen dat er ook in Nederland een sterke afdeling van Global Compact komt. Half september zou de nieuwe telg een feit moeten zijn.

 


Van de vijftien bedrijven die zich bij de vier initiatiefnemers zouden aansluiten heeft slechts één bedrijf zich ook inderdaad gemeld: Air France-KLM. De veertien anderen haakten om uiteenlopende redenen af. Zo geeft een woordvoerder van de Rabobank in Trouw aan de meerwaarde van een Nederlandse afdeling niet te zien. "We zijn al lid van Global Compact sinds 2002. De Nederlandse afdeling leidt alleen maar tot meer overleg, een extra tijdsbeslag. Wat ons betreft volstaat het internationale lidmaatschap."

 


Of en in wat voor vorm de Nederlandse afdeling er komt, is op dit moment niet duidelijk. Ook over het voorzitterschap van het NL Chapter is nog geen besluit genomen, hoewel in het geruchtencircuit al meerdere namen circuleren.