Peer reviewing van start gegaan

10 november 2010
Nieuws | | Governance & Finance

AMSTELVEEN (10 november) - Drie directeuren van goede doelenorganisaties starten met ‘peer reviews': ze gaan goede doelenorganisaties kritisch doornemen op transparantie en effectiviteit. Het initiatief is een uitwerking van een van de doelen in de "Agenda Filantropie 2010" om bij het publiek een evenwichtiger beeld van de filantropiesector te bewerkstelligen. "Onze maatschappelijke impact is daarbij het sleutelwoord", aldus een van de initiatiefnemers Jan van Berkel tegenover dagblad Trouw.

Van Berkel (directeur Lepra Stichting) is samen met zijn collega's Michael Rutgers (directeur Astmafonds) en Jonne Boesjes (hoofd Communicatie en Fondsenwerving Oranjefonds) de drijvende kracht achter het programma "We Care". "We Care" is een uitwerking van een van de doelstellingen in de in 2009 gepresenteerde "Agenda Filantropie 2010". Deze Agenda is een lijst met concrete uitgangspunten en doelstellingen om het werk en de impact van de filantropiesector manifester en urgenter te maken, zowel binnen de sector zelf als bij het grote publiek.

Van Berkel over het plan om ‘peer reviews' te starten: "We gaan ieder jaar met vier collega's twee visitatiebezoeken afleggen bij goede doelen. We praten dan over de identiteit van de sector, over de relatie met de achterban en het publiek. Onze sector is toe aan een nieuwe golf van passie en authenticiteit. We willen beter gaan uitdragen wie en wat we zijn en onze gezamenlijk impact zichtbaar maken voor het publiek."

"We Care" moet volgens Van Berkel een tegenwicht bieden tegen de incidentenpolitiek als het gaat om de reputatie van goede doelen. Van Berkel in Trouw: "We hebben in de sector nog wel wat te doen. Eigenlijk zitten we met z'n allen met angst en beven op het volgende incident te wachten. Als er weer eens een verhaal komt over één directeur die te veel zou verdienen, dan heeft dat onmiddellijk zijn weerslag op iedereen in de branche. Die incidenten kleuren de hele sector in. We balanceren op een slap koord. Ik vind dat we als sector veel meer initiatief moeten nemen om een evenwichtiger beeld te geven. Impact is daarin voor mij een sleutelwoord."