Toon alles (1)

#WatchOurSchools: Actie voor veilige scholen

19 mei 2016, 12:00
#WatchOurSchools: Actie voor veilige scholen
#WatchOurSchools: Actie voor veilige scholen
Human Rights Watch en Universiteit Leiden organiseren op donderdag 26 mei een symposium in Den Haag ter ere van de eerste verjaardag van de Nederlandse ondertekening van de internationale Veilige Scholen Verklaring. Aanvallen op scholen en de bezetting van scholen door militairen zijn wereldwijd een probleem. In zeker 34 landen lagen scholen tussen 2009 en 2015 onder vuur of werden ze gebruikt door militairen.
 
Onder de sprekers op het symposium bevinden zich Leila Zerrougui, speciaal vertegenwoordiger van de Verenigde Naties voor kinderen in gewapende conflicten, Bede Sheppard, adjunct-directeur divisie kinderrechten bij Human Rights Watch en Jaap Doek, hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Zij zullen de stand van zaken van aanvallen op onderwijs in de wereld bespreken. Registratie voor dit symposium is nog mogelijk.
 
‘Een jaar na het ondertekenen van de Veilige Scholen Verklaring, moet de Nederlandse regering aangeven welke maatregelen zij heeft genomen om leerlingen en scholen veilig te houden tijdens een gewapend conflict en hoe zij de richtlijnen heeft omgezet in haar eigen militaire beleid om aanvallen op scholen te voorkomen’, zegt Anna Timmerman, senior directeur Nederland bij Human Rights Watch.
 
Op het symposium zal een vertegenwoordiger van de Nederlandse overheid vertellen welke stappen in het afgelopen jaar zijn gezet en hoe zij zich in de toekomst voor de Verklaring zal blijven inzetten. Het symposium wordt mede georganiseerd door de faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit Leiden en maakt deel uit van de #WatchOurSchools campagne van Human Rights Watch.
 

© 2016 #WatchOurSchools campagne Human Rights Watch
 
De Veilige Scholen Verklaring is opgesteld in Oslo op 29 mei 2015. Ze dringt aan op het verbeteren van de veiligheid van scholen, leerlingen en leraren tijdens gewapende conflicten. Nederland was een van de eerste landen die de Verklaring ondertekende. De Verklaring omvat een toezegging om de bijbehorende Richtlijnen voor de bescherming van scholen en universiteiten tegen militair gebruik tijdens gewapende conflicten uit te voeren. De richtlijnen bieden praktische handvatten die militaire troepen en gewapende groeperingen kunnen gebruiken om scholen te beschermen.
 
Lees het volledige persbericht en registreer voor het #WatchOurSchools symposium van donderdag 26 mei in Den Haag.
 
gerelateerde items