WarChild wint Transparant Prijs 2006

12 oktober 2006, 08:59
De overall prijswinnaar van de derde editie van de Transparant Prijs 2006 voor het beste jaarverslag van charitatieve instellingen is WarChild. De prijs werd dinsdag in de Nieuwe Kerk in Den Haag in ontvangst genomen door WarChild-directeur Willemijn Verloop. In de deelcategorieën gingen de prijzen (€10.000 en een beeldje) naar Oranje Fonds (vermogensfondsen), Mama Alice (kleine fondsen), Stichting Ontmoeting (middelgrote fondsen) en WarChild (grote fondsen). Er waren 168 inzendingen, evenveel als vorig jaar.


De Transparant Prijs - een initiatief van PricewaterhouseCoopers en, deze keer voor het laatst, de Donateursvereniging Nederland - heeft tot doel om door middel van ‘best-practice-sharing' de kwaliteit van de verslaggeving door charitatieve instellingen te stimuleren. Dat laatste is volgens juryvoorzitter Morris Tabaksblat dit jaar opvallend goed gelukt:: de jury signaleerde een significante verhoging van de kwaliteit. Tabaksblat: "Gaven wij in het eerste jaar nog zesjes; het tweede jaar zeventjes. Nu zitten we op een ruime 7 met enkele achten."

 


Resultaatmeting kan beter

Ruimte voor verbetering blijft er volgens Tabaksblat nog steeds op de punten compactheid (geen dikke boekwerken), tijdigheid (sommige goede doelen komen pas in mei of juni met hun jaarverslag) en resultaatverantwoording. Vooral op het laatste punt valt er nog een wereld te winnen, meende ook jurylid Peter Scholten. Hij mocht desgevraagd door presentatrice Anita Witzier de zaal nog eens duidelijk maken dat output en impact twee verschillende zaken zijn. Scholten: "Impact, dat wil zeggen de werkelijke, duurzame toegevoegde waarde die je als doel levert, is een lastig begrip. Dat mag echter nooit een reden zijn om je impact niet in kaart te brengen. Niet alleen voor de buitenwereld, maar vooral ook voor je eigen organisatie. Hoe moet je anders strategische beslissingen nemen?"

 


Groot verloop inzenders

Er waren meer kritische kanttekeningen. Zo signaleerde Tabaksblat nog steeds weinig aandacht voor mislukkingen naast successen. En verder is er naast de kwalitatieve groei een kwantitatieve stagnatie: het aantal inzenders was dit jaar precies evenveel als vorig jaar. Tabaksblat: "Er is dus klaarblijkelijk een groot verloop. Positief is dan weer dat de nieuwkomers gemiddeld wel hoger scoren. Vooral de kleintjes hebben het dit jaar opvallend goed gedaan.

Het jaarverslag van Stichting Centraal Fonds RVVZ krijgt als sterkste stijger, met een verdrievoudiging van de score van vorig jaar, daardoor een eervolle vermelding."

Opvallend was dit jaar de categorie Vermogensfondsen. Hoewel het aantal inzendingen (tien) nog wel erg aan de zuinig kant is, was de jury vooral verrast door het hoge niveau van transparantie bij de ingezonden jaarverslagen. Naast winnaar Oranje Fonds, kregen ook de genomineerden Fonds 1818 en Stichting Sluyterman van Loo veel lof toegezwaaid.

 


WarChild

WarChild-directeur Willemijn Verloop was uiteraard zeer blij met de dubbele prijs voor haar nog jonge organisatie, vooral omdat het een nek-aan-nekrace met de overige twee genomineerden Artzen zonder Grensen en de gedoodverfde winaar Stichting Woord en Daad was geweest. Tabaksblad over de jurybeslissing: "War Child was vorig jaar reeds genomineerd voor De Transparant Prijs. Dit jaar zijn ze prijswinnaar in de categorie groot. Het feit dat ze deze prestatie hebben behaald als relatief kleine en jonge organisatie is een compliment waard. De jury heeft positief gewaardeerd dat de aandachtspunten van vorig jaar ten aanzien van de risicoparagraaf en de evaluatie van projecten zijn opgepakt. Ook bij prijswinnaars kunnen nog verbeteringen bereikt worden. Zo vindt de jury dat de analyse van de financiële resultaten beter kan en mag de vooruitblik naar de toekomst concreter ingevuld worden. Het was een close finish in de categorie groot omdat de andere genomineerden, Artsen zonder Grenzen en Woord en Daad, uitstekende jaarverslagen hebben opgesteld." (EV)

 


De jury van De Transparant Prijs bestaat uit: Juryvoorzitter Mr. Morris Tabaksblat; Pim Mol, lid Raad van Bestuur Mees Pierson; Drs. Jan Willem Oosterwijk, Secretaris-Generaal van het Ministerie van Economische Zaken; Prof. Dr. Arnold Schilder RA, lid Directie De Nederlandsche Bank; Esther Jacobs MA, voorzitter Donateursvereniging Nederland.


Voor de tekst van de speech van juryvoorzitter Morris Tabaksblat: klik hier

Voor infographics over de winnaars van de Transparant Prijs 2006: klik hier


 

gerelateerde items