Toon alles (2)

War Child wint weer Transparant Prijs

11 oktober 2007, 08:59
AMSTELVEEN (10 oktober) - Net als vorig jaar is War Child opnieuw overall winnaar geworden van de Transparant Prijs voor het meest inzichtelijke en onderscheidende jaarverslag voor charitatieve instellingen. Oranje Fonds, Stichting Connect International en Net4Kids wonnen in hun deelcategorie. De prijzen werden gisteren overhandigd tijdens een feestelijke bijeenkomst in Madurodam. Het was de vierde keer dat de verkiezing georganiseerd werd door PricewaterhouseCoopers; dit jaar voor het eerst in samenwerking met Stichting Civil Society, dat de plaats heeft ingenomen van de opgedoekte Donateursvereniging.


Directielid Mark Vogt kreeg een geldprijs van €10.000 en een beeldje uit handen van mededirectielid Willemijn Verloop, die als winnaar van 2006 ook al prijzen had uitgereikt aan de winnaars van de verschillende deelcategorieën.

 


Vermogensfondsen

Oranje Fonds won, ook net als vorig jaar, in de categorie "Vermogensfondsen en overige instellingen". De organisatie van directeur Ronald van der Giessen versloeg daarmee de eveneens genomineerde Mondriaan Stichting en Stichting Luyterman van Loo.

Juryvoorzitter Morris Tabaksblat verklaarde in zijn toelichting op het juryrapport dat deze categorie volgend jaar weer beperkt zal worden tot de klassieke vermogensfondsen, omdat een beoordeling samen met hybride instellingen (zowel vermogensfonds als fondsenwervende instelling) in de praktijk niet goed mogelijk is. Van der Giessen na afloop in een lichte overwinningsroes: "Het Oranje Fonds gaat dan volgend jaar gewoon meedoen met de grote fondsenwervende jongens."

 


Opvallend

In de categorie "Kleine instellingen" ging nieuweling Stichting Connect International met de geldprijs van tien mille aan de haal voor de Algemene Stichting Afrikaanse Projecten (ASAP) en Stichting Mama Alice. Bij de middelgrote instellingen trok Net4Kids, tot hoorbaar plezier van de meegekomen medewerkers, aan het langste eind en hield Nationaal Muziekinstrumenten Fonds en Stichting Christelijke Mediaprojecten/3xM achter zich. Opvallend was dat Net4Kids vorig jaar nog meedong in de categorie "Kleine instellingen".

 


Zware concurrentie

Bij de grote instellingen, waar de concurrentie traditiegetrouw zeer zwaar is, was War Child dus opnieuw de grote winnaar. Het liet Het Nederlandse Rode Kruis - met een opvallende magazine-vorm van haar jaarverslag - en Cliniclowns achter zich. Directielid Willemijn Verloop: "Deze prijs betekent opnieuw erkenning voor ons werk en vooral een geweldige interne motivator."

Eervolle vermeldingen waren er ten slotte voor KNRM (winnaar 2005), Stichting Wesshuis Sri Lanka en Stichting Liliane Fonds.

 


Een houding

In zijn toelichting op het juryrapport verklaarde Morris Tabaksblat nog eens dat transparantie "een houding is". Tabaksblat sprak zijn teleurstelling uit over de nog geringe deelname van de vermogensfondsen. Ook het feit dat veel "no shows" te wijten zijn aan het te laat klaar hebben van het jaarverslag, kon in de ogen van Tabaksblat weinig genade vinden. Verbeterpunten zijn verder de transparantie van kostentoerekening: wat wordt feitelijk besteed aan het goede doel en hoe hoog zijn de kosten voor beheer en administratie?

 


Voorbeeldfunctie

Bij de keuze van de prijswinnaar heeft nadrukkelijk ook een rol gespeeld of een jaarverslag een voorbeeldfunctie heeft voor andere instellingen. Juryvoorzitter Tabaksblat over het winnende verslag: "War Child is evenals vorig jaar winnaar van de Transparant Prijs in categorie groot, hetgeen een prestatie van formaat is omdat de concurrentie in deze categorie aanzienlijk is. Het verslag is nog verder verbeterd. Het internetverslag is innovatief. Voor de risicoparagraaf neemt de jury haar petje af."

Het toenemend gebruik van internet naast het papieren jaarverslag vond Tabaksblat een positieve ontwikkeling: "Gebruik het internet vooral voor de vele projectbeschrijvingen, dan kunt u uw jaarverslag beknopt en overzichtelijk houden."

 


Zalm

Oud-minister Zalm had als gastspreker de lachers al snel op zijn hand, door zich te afficheren als de voormalige penningmeester van het grootste goede doel, de bv Nederland. Zalm hield zijn gehoor voor zich niet te laten ontmoedigen door het feit dat een jaarverslag misschien niet door zoveel mensen gelezen worden ("Ik sla het jaarverslag van WNF, waaraan ik doneer, ook over"): "Je doet het ook voor jezelf."

Over politiek en goede doelen had Zalm, met een indirecte sneer naar organisaties als Greenpeace, de duidelijke aanbeveling die twee niet te mixen: "Blijf ervan weg!"

 


(de foto bij dit artikel is gemaakt door Hans Koreman: vlnr  Mark Vogt, Willemijn Verloop, Jos Nijhuis (PWC) en Morris Tabaksblat.

gerelateerde items