Wakker Dier wint De Transparant Prijs 2012

10 oktober 2012, 16:00
Wakker Dier wint De Transparant Prijs 2012
Wakker Dier wint De Transparant Prijs 2012
Wakker Dier is de winnaar van de negende Transparant Prijs. De prijs werd gisteren in Den Haag uitgereikt door juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan. Stichting Projecten Zuid Afrika (SPZA) kreeg de prijs in de categorie kleine fondsenwervende instellingen en de innovatieprijs ging naar Oxfam Novib.

De Transparant Prijs wordt georganiseerd door PwC in samenwerking met Stichting Civil Society en de Nationale Postcode Loterij en is bestemd voor de Nederlandse charitatieve instelling met het meest inzichtelijke en onderscheidende jaarverslag. Dit jaar is het eerste jaar dat de Nationale Postcode Loterij zich als partner heeft verbonden aan De Transparant Prijs. Zij stelde 100.000 euro prijzengeld ter beschikking: 25.000 euro voor de winnaar in de categorie kleine fondsenwervende instellingen en 75.000 euro voor de winnaar in de categorie grote fondsenwervende instellingen.

Hoogste score ooit
Er werden dit jaar 189 jaarverslagen, 9 online verslagen en in totaal 12.942 pagina’s geanalyseerd op criteria als: goed bestuur, toekomstinformatie, financiële- en niet financiële informatie en fondsenwerving. Voor die analyse werd 3.265 uur uitgetrokken. Wakker Dier haalde met een 9 de hoogste score sinds de prijs negen jaar geleden voor het eerst werd uitgereikt. Ook de gemiddelde score van alle deelnemers lag op het hoogste niveau ooit. Een analyse over de afgelopen negen jaar laat zien dat organisaties die meerdere malen hebben deelgenomen, substantieel hoger scoren dan organisaties die voor de eerste of tweede keer meedoen.

“Verslag is evenwichtig”
Juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan over het winnende verslag: “Het verslag van Wakker Dier is evenwichtig. Het heeft niet alleen oog voor geboekte successen, maar evalueert ook de minder succesvolle projecten en geeft inzicht in waar nog ruimte voor verbetering ligt. Een ander pluspunt is de uitstraling van het jaarverslag. De foto’s en verhalen versterken het verhaal dat Wakker Dier wil vertellen en maken het verslag tot een levendig en zeer prettig leesbaar geheel, dat de lezer meeneemt in datgene waar Wakker Dier voor staat.”

“Verbreding van ons blikveld”
Volgens Rinnooy Kan wordt transparantie in de charitatieve sector in de volle breedte omarmd. “Maar transparantie is geen boek dat dichtgeslagen kan worden, eerder een opstap voor het volgende hoofdstuk, waarin het meer gaat over verantwoorden van impact. We zien als jury dat het jaarverslag een momentopname is, terwijl de wereld waarin goede doelen acteren sneller en meer tijdige informatie vraagt. We denken daarom na over een verbreding van ons blikveld om innovatieve en meer op de actualiteit gerichte manieren van communiceren te bevorderen. Door De Transparant Prijs in de toekomst wat breder te trekken, kun je ook die inspanningen waarderen.”

Klik hier voor het verslag van de uitreiking.
gerelateerde items