Waarschijnlijk geen Kamermeerderheid voor multiplier

16 november 2011
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTERDAM (17 november) - Afgelopen dinsdag is in het kader van het Belastingplan 2012 de behandeling van de Geefwet in de Tweede Kamer gestart. Het debat wordt donderdag afgerond, maar het lijkt erop dat de wet van staatssecretaris Frans Weekers niet ongeschonden blijft. VVD, CDA en PVV dienden wijzigingsvoorstellen in en de multiplier lijkt het niet te overleven.


"Multiplier gaat te ver"

Vorige week maandag werd er al flink gediscussieerd door de betrokken partijen. Zo was al snel duidelijk dat vooral de PVV de turboaftrek (multiplier) van 150 procent veel te ver vond gaan. De partij weigerde de belastingbetaler te laten opdraaien voor giften aan de cultuursector. Het CDA viel vooral over de verschillen in aftrek en voerde aan dat bijvoorbeeld een symfonieorkest wordt voorgetrokken boven de dorpsfanfare, die geen aanspraak kon maken op de giftenaftrek.


Verenigingen fiscaal ondersteunen

PVV en CDA kwamen met steun van de VVD met een oplossing. In plaats van 150 procent moet de aftrek 125 procent gaan bedragen. Deze regeling levert zeven miljoen euro op, waarmee genoemde partijen sport- en muziekverenigingen fiscaal willen ondersteunen. Verenigingen kunnen met dit geld eenmalige investeringen als een nieuw clubhuis, nieuwe kleedkamers of nieuwe muziekinstrumenten betalen.


Donderdag vindt het vervolg van de plenaire behandeling plaats. Daarover volgende week meer.