VVD: ontwikkelingshulp toetsen

23 mei 2007
Nieuws | | Politiek en overheid

Het aantal Nederlanders dat denkt dat ontwikkelingshulp zoden aan de dijk zet is dalende. Toch willen we graag helpen. Reden voor de VVD om, in de persoon van Arend Jan Boekestijn, te pleiten voor onafhankelijke resultaatmeting van verleende ontwikkelingshulp.


VVD-kamerlid Boekestijn zet in een opinieartikel de feiten nog eens op een rijtje. Tien jaar geleden dacht 63% van de Nederlands nog dat hulp ook echt helpt. Dat percentage is afgegleden naar 50%. Deze groep vindt nog steeds dat helpen moet, maar denkt dat het allemaal te weinig oplevert.

 


De VVD stelt dat de enige oplossing is het efficiënter verlenen van ontwikkelingshulp. Daartoe moeten de resultaten worden gemeten, ook al heeft de Commissie Dijkstal vorig jaar kanttekeningen gezet bij deze meetdrift. Het geld dat organisaties in resultaatmeting stoppen kan immers niet meer aangewend worden voor het eigenlijke doel. Bovendien is het maar de vraag of de effecten van ontwikkelingshulp altijd meetbaar zijn.

 


Boekestijn erkent deze problemen, maar vindt ook dat het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking het aan de belastingbetaler verplicht is om te meten of het geld ook inderdaad goed besteed wordt. Dergelijke metingen moeten niet door het ministerie zelf worden verricht, maar door onafhankelijke onderzoekers.

 


In Engeland worden de effecten van ontwikkelingshulp al sinds jaar en dag met veel succes onafhankelijk gemeten, zegt Boekestijn. In Nederland is het ministerie van OS zelf verantwoordelijk voor het meten van de resultaten van haar beleid. Het kamerlid zegt geen aanwijzingen te hebben dat de ambtenaren falende projecten bewust verdoezelen. Maar met een onafhankelijke bril op kijkt het heel wat scherpen en objectiever.

VVD