VVD: maak schenking sportclub belastingvrij

31 januari 2007
Nieuws | | Tax & Legal

Tweede kamerlid Halbe Zijlstra (VVD) liet afgelopen zondag in het televisieprogramma Buitenhof een proefballonnetje op. Zijlstra wil dat goede doelen en sportverenigingen gelijk worden getrokken in de belastingwet.


Het kamerlid lanceerde zijn idee in een gesproken column. Hij zei onder andere: "Wist u dat er in Nederland zo'n 16.000 instellingen zijn die bij een schenking geen belasting hoeven betalen omdat ze een ‘maatschappelijk nut' hebben? Wist u dat sportverenigingen daar niet onder vallen? En fanfares en speeltuinverenigingen wel?"



Dat vindt Zijlstra belachelijk. Hij vindt sport belangrijk voor de gezondheid, voor het bijbrengen van discipline, normen en waarden. Sport speelt ook een belangrijke rol in de integratie. Zijlstra: "Sport hééft een groot maatschappelijk nut. Daarom vind ik dat sportverenigingen niet langer belasting moeten betalen over schenkingen."



Of Zijlstra zijn idee via een wetswijziging aan de kamer wil voorleggen is onduidelijk. Van regeringszijde is nog niet officieel gereageerd op het idee.