VSB Fonds halveert donaties, Plasterk wacht af

12 november 2008
Nieuws | | Vermogensfondsen

AMSTELVEEN (12 november) - Over de precieze waardedaling van haar vermogen dankzij de kredietcrisis, doet VSB Fonds geen uitspraken. Dat de effecten zeer groot zijn bleek echter deze week. In 2009 zal het fonds haar uitgaven namelijk halveren.


Het fonds gaat terug van 60 miljoen naar 30 miljoen euro in 2009. Vooral de kunst- en cultuursector gaat zware klappen krijgen. VSB Fonds is de grootste particuliere geldschieter van de kunsten.

Minister Plasterk van OCW kreeg dinsdag kamervragen over de inkrimping. Overweegt de bewindsman om nu zijn Cultuurprofijtregeling aan te passen?

 


De minister antwoordde daarop dat hij eventueel bereid is in zijn regeling de fondsbijdragen niet mee te tellen, omdat het immers geen doelstelling is om zoveel mogelijk fondsgelden binnen te halen. In de regeling worden alle instellingen gekort. De gelden die vrijkomen worden verdeeld over die instellingen die erin slagen om ook ander (privaat) geld aan te trekken.

 


Plasterk zal de regeling niet op stel en sprong aanpassen, zo deelde hij aan de Kamer mee. Hij wil eerst zien wat de precieze gevolgen van de kredietcrisis zullen zijn.