Vrouwen doneren vaker en meer online

10 februari 2010
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (9 februari) - Vrouwen blijken ondanks de kredietcrisis gemiddeld meer te zijn gaan geven aan goede doelen in Nederland in vergelijking met andere jaren. Daarnaast geven vrouwer vaker online dan voorgaande jaren.


Dit blijkt uit het geefindexcijferonderzoek van Stichting GeefGratis, dat sinds 2006 wordt gehouden. Het onderzoek is gebaseerd op meer dan 20.000 online donaties tussen 2006 en 2010 aan meer dan 2.000 goede doelen in Nederland.


Vrouwen steeds vrijgeviger

Ondanks dat mannen gemiddeld meer geven dan vrouwen, worden vrouwen steeds vrijgeviger als je de jaartallen vergelijkt op basis van de gemiddelde donatiebedragen aan goede doelen in Nederland. Mannen blijken echter via internet gemiddeld meer geld te geven aan goede doelen dan vrouwen. Uit het geefindexcijferonderzoek van Stichting GeefGratis blijkt dat mannen in 2009 gemiddeld afgerond 85 euro via internet gaven en vrouwen 61 euro.  Mannen gave dus online gemiddeld 1,4 keer meer geld per donatie aan goede doelen.


Vrouwen geven online vaker dan mannen

Verder blijkt uit de geefindexcijfers dat vrouwen in absolute aantallen nog steeds vaker doneren dan mannen, maar dit uit zich dus niet in de totaalbedragen per jaar omdat vrouwen dus gemiddeld minder geven dan mannen. De geefindexcijfers zijn derhalve op twee manieren te interpreteren. Kijk je naar de gemiddelde donatiebedragen, dan zijn mannen vrijgeviger dan vrouwen. Kijk je echter naar de absolute aantallen, dan blijken vrouwen ineens veel vrijgeviger te zijn dan mannen.

Ondanks de kredietcrisis in 2009 blijkt het gemiddelde donatiebedrag bij vrouwen opvallend te stijgen, en blijft het redelijk stabiel bij mannen.


Kijk hier voor de geefindexcijfergrafieken.


Een excel sheet met de geef indexcijfer grafieken is hier <http://nieuwsbrieven.geefgratis.nl/track_link.php?p=Q2FtcGFpZ25JRD0zMnx8fHxBdXRvUmVzcG9uZGVySUQ9fHx8fFN1YnNjcmliZXJJRD0zMjR8fHx8TGlzdElEPTJ8fHx8TGlua1VSTD1hSFIwY0RvdkwzZDNkeTVuWldWbVozSmhkR2x6TG01c0wyWnBiR1ZoWkcxcGJpOWlaWE4wWVc1a1pXNHZlR3h6TDNCbGNuTmlaWEpwWTJoMFpXNHZNakF4TURBeU1EVkhaV1ZtYVc1a1pYaGphV3BtWlhKSFpXVm1SM0poZEdselh6SXdNRGxmVVRRdWVHeHp8fHx8TGlua1RpdGxlPXx8fHxQcmV2aWV3PQ%3D%3D>  te downloaden.