Toon alles (2)

Overheid wil vrijwilligerswerk voor vluchtelingen stimuleren

30 mei 2016, 09:00
Nederlandse goede doelenorganisaties zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Daarvoor kunnen nu, onder bepaalde voorwaarden, ook vluchtelingen worden ingezet. De Sociaal Economische Raad (SER) heeft op de website Werkwijzer Vluchtelingen alle informatie voor organisaties en vluchtelingen op een rijtje gezet.
 
Vrijwilligerswerk is voor vluchtelingen en asielzoekers vaak een welkome dagbesteding. Bovendien is het een laagdrempelige manier om kennis te maken met werken in Nederland. De Nederlandse overheid wil vrijwilligerswerk door vluchtelingen dan ook stimuleren. Vluchtelingen zonder verblijfsvergunning, maar met een vreemdelingenidentiteitsbewijs, mogen tijdens de asielprocedure vrijwilligerswerk doen als de asielprocedure zes maanden of langer duurt. De organisatie die vrijwilligers wil inschakelen, heeft dan wel een vrijwilligersverklaring van UWV nodig. Die verklaring wordt sinds vorige maand in twee weken afgehandeld, veel sneller dan voorheen.
Voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning is geen vrijwilligersverklaring nodig, behalve als de vluchteling in kwestie een werkloosheidsuitkering ontvangt. In dat geval heeft een organisatie ook voor zulke vluchtelingen een vrijwilligersverklaring nodig.
 
Alle regels op een rij
Op de website Werkwijzer Vluchtelingen staan alle regels over vrijwilligerswerk door vluchtelingen. Ook kunnen werkgevers die vluchtelingen in dienst nemen of als vrijwilliger laten werken, via deze site nagaan of ze recht hebben op de mobiliteitsbonus, premiekorting of gemeentelijke tegemoetkomingen.
 
gerelateerde items