Vrijwilligerstekort: financi

2 november 2006
Nieuws | | Vrijwilligers

Veel maatschappelijke organisaties in Nederland hebben extra handen nodig. Die vrijwilligers zijn er echter niet altijd. De overheid kan dit probleem oplossen door het bedrijfsleven financiële prikkels te geven, aldus Robin Good, een advies- en organisatiebureau op het gebied van maatschappelijk betrokken ondernemen.


Bedrijven willen wel door werknemersvrijwilligerswerk hun maatschappelijk betrokken gezicht tonen, maar het wordt ze zo moeilijk gemaakt. Dat zegt Robin Good-directeur Mark Schalekamp "Wij horen geluiden van onze klanten dat het veel financiële rompslomp geeft om de kosten van deze activiteiten fiscaal aftrekbaar te maken. Je komt in een woud van regelgeving terecht en zit gebonden aan zeer strakke richtlijnen."



De oplossing: fiscale prikkels inbouwen, in de vorm van afdrachtvermindering. Het resultaat van een dergelijke maatregel zou wel eens aanzienlijk kunnen zijn. "In Nederland zijn ruim acht miljoen werkende mensen," zegt Schalekamp. "Als iedereen een dag per jaar in de tijd van de baas vrijwilligerswerk zou verrichten, dan heb je het over 64 miljoen uur ‘extra handen'. Daar zouden ontzettend veel gehandicapten, ouderen of kinderen in een achterstandspositie mee geholpen zijn. Wij hopen dan ook dat de politiek dit idee wil oppakken."