Vrijwilligersorganisaties dupe van nieuw Fries subsidiebeleid

6 december 2006
Nieuws | | Vrijwilligers

Maatschappelijke organisaties in Friesland staan op hun achterste benen. Het nieuwe subsidiebeleid van de provincie vraagt vanaf 2008 een eigen wervingsbijdrage van 50%. Door vrijwilligers gedoneerde arbeid wordt niet meegerekend.


Veel kleine organisaties in Friesland steunen in belangrijke mate op de inzet van vrijwilligers. In fondsenwerving zijn deze organisaties niet thuis. Albert Sipma (Stichting Friese Ouderenbonden) denkt dat de kleine vrijwilligersorganisaties het in de drukbeviste fondsenwervingsvijver gaan afleggen. Hij zegt in het Friesch Dagblad: "Tegen de professionals van steunfunctie-organisaties verliezen wij dilettanten op voorhand de strijd."



Nel van Burgsteden, bestuurslid van Solidair Fryslan en mede sprekend namens het Protestants Dienstencentrum en Humanitas, vindt dat er eigenlijk een basissubsidie moet blijven bestaan. "Valt die weg, dan valt uiteindelijk de hele structuur van de organisaties weg."



Het nieuwe subsidiebeleid van de provincie Friesland - dat geïnspireerd lijkt op het nieuwe medefinancieringsbeleid van het ministerie van OS, waarin ook een eigen bijdragedrempel is ingebouwd - is vanaf 1 januari 2008 van kracht.