Vrijwillige inzet al vijf jaar stabiel

26 oktober 2006
Nieuws | | Vrijwilligers

Volgens het onderzoek Geven in Nederland 2005 loopt het aantal Nederlanders dat vrijwilligerswerk verricht de laatste jaren terug. Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) stelt echter dat van een terugloop geen sprake is. Uit het tijdbestedingsonderzoek de Tijd als Spiegel blijkt dat de vrijwillige inzet de laatste jaren vrijwel gelijk is gebleven.


In de periode tussen 1995 en 2000 liet het tijdsbestedingsonderzoek een stevige daling van de maatschappelijke participatie zien. Die daling is volgens de meest recente metingen van het SCP tot staan gebracht. Het aantal Nederlanders dat maatschappelijk participeert, en de tijd die de vrijwilligers besteden aan vrijwilligerswerk, is in 2005 vrijwel hetzelfde als in 2000.

 


Nederlanders besteedden in 2005 gemiddeld genomen circa anderhalf uur per week aan hulp en vrijwilligerswerk ten behoeve van familie, verenigingen en vrijwilligersorganisaties. Van de ondervraagden geeft 32% aan vrijwilligerswerk te doen. Dit percentage is vrijwel hetzelfde als het percentage Nederlanders dat in 2000 vrijwilligerswerk verrichte. Bovendien stemmen de bevindingen overeen met het onderzoek Culturele Veranderingen in Nederland (eveneens SCP), waarin voor 2000 en 2004 ook percentages van ongeveer 30% werden vastgesteld.

 


Donload hier het complete rapport