PAX
Toon alles (1)

Verbondenheid in de 50ste Vredesweek

27 september 2016, 14:00
Verbondenheid in de 50ste Vredesweek
Verbondenheid in de 50ste Vredesweek
Met een wandeling langs kerk, moskee en synagoge vatte de opening van de Vredesweek direct een gevoel samen dat velen delen: er is verbinding mogelijk. De Walk of Peace in Enschede leverde bijzondere ontmoetingen op tussen de imam en de Syrisch orthodoxe priester. Ook tussen andere mensen met allerlei afkomsten ontstonden mooie gesprekken.
 
Op de laatste zaterdag in de Vredesweek opende Manifeest, hét culturele nachtfestival voor de vrede, met een gigantische Bed-in. In de voetsporen van John Lennon en Yoko Ono doken honderden vredesrebellen het 64m2 grote bed in op het Leidseplein in Amsterdam en maakten daarmee een duidelijk statement: Give peace a chance. In een bomvolle Stadsschouwburg spraken zij zich daarna uit, dansten en lachten, oftewel manifeesten voor de vrede, samen met een heleboel zangers, schrijvers, theatermakers en DJ’s. 
 
We zijn niet naïef
Al die positiviteit verleidde Ambassadeur van Vrede Vincent Bijlo tot deze uitspraak: ‘We zijn niet naïef. Iedereen die gelooft dat oorlog alles kan oplossen, die is naïef. Wij zetten stappen, stappen voor vrede in vrede.’ En buiten Enschede en Amsterdam gebeurde er op heel veel plaatsen door heel Nederland allerlei positieve dingen. 
 
Niet polariseren
Freek Landmeter, directeur bij PAX: ‘Je moet verschillen niet wegpoetsen, maar voorstellen doen hoe we met verschillen om kunnen gaan. Niet door te polariseren, maar door grenzen te stellen én te verbinden.’ Ruim 75 plaatselijke ‘Ambassades van Vrede’ die verbonden zijn aan PAX, betrekken vaak hun burgemeesters bij de plaatselijke Vredesweek. Van Amersfoort tot Vlaardingen, van Achlum-Hitzum tot Vlissingen: overal kwamen mensen samen die zich willen inzetten voor vrede.  Cees Oosterom, wethouder in Vlaardingen: ‘Met de Vredesweek wil ik uitstralen dat wij er voor alle Vlaardingers zijn in Vlaardingen. Dat vind ik heel belangrijk.’ 
Voor een impressie van de afgelopen Vredesweek (17 t/m 25 september), kun je kijken op de Facebook pagina van PAX. 
 
Vind jij ook dat één week voor vrede veel te weinig is? Blijf je dan inzetten voor vrede door je in te schrijven voor de actienieuwsbrief. Wij sturen je een mailtje als we je hulp nodig hebben.
Nederland
 
Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.
 
gerelateerde items