Toon alles (2)
Edwin Venema

Voorzitter Amnesty International Turkije slachtoffer zuiveringsacties

10 juni 2017, 11:00
Taner Kiliç: slachtoffer van de zuiveringsacties van de Turkse overheid.
Taner Kiliç: slachtoffer van de zuiveringsacties van de Turkse overheid.
Taner Kiliç, voorzitter van Amnesty International Turkije, is in Izmir samen met 22 andere advocaten opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de Gülen-beweging. Amnesty International eist zijn onmiddellijke vrijlating.
 
Taner Kiliç is al sinds 2002 lid van het bestuur van Amnesty International Turkije. Sinds 2014 is hij voorzitter van het bestuur. Als advocaat komt hij al tientallen jaren op voor mensenrechten. Hij werd op dinsdag 6 juni vroeg in de ochtend opgepakt in zijn huis. Zijn huis en kantoor werden doorzocht.
 
‘Deze arrestatie past in een patroon waarin steeds meer mensen die opkomen voor vrijheid van meningsuiting worden geïntimideerd en opgepakt. Wij eisen dat hij direct wordt vrijgelaten. Ook moet er een storm van protest opsteken tegen de massavervolging in Turkije’, zegt Eduard Nazarksi, directeur Amnesty International Nederland.
 
Op dit moment lijkt het er niet op dat hij gevangen is genomen vanwege zijn werk voor Amnesty International of dat de actie specifiek op de organisatie gericht was. Het bevel tot gevangenneming komt voort uit zijn vermeende betrokkenheid bij de ‘terroristische Fethullah Gülen-organisatie’. Het is nog onduidelijk waarop de verdenkingen gebaseerd zijn.
 
►Bron: Amnesty International Nederland
Nieuw:
DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier.
gerelateerde items