Voorlopig geen SHO-actie Gaza

15 januari 2009
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking


AMSTELVEEN (15 januari) - Los van de politieke schuldvraag lijkt iedereen het erover eens dat zich in de Gazastrook een humanitaire ramp voltrekt. Voldoende aanleiding voor de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) om een nationale actie te organiseren? Voorlopig zitten praktische bezwaren in de weg.

 


Oxfam Novib is op dit moment voorzitter van de SHO. Woordvoerder Jules van Os erkent dat er in het reguliere directeurenoverleg is gesproken over de situatie in Gaza. "Zoals alle zaken die zich eventueel voor een actie lenen worden besproken."

 


Toch komt zo'n nationale SHO-actie er voor Gaza voorlopig niet, stelt Van Os. Waarom niet? "Twee factoren spelen een rol. De eerste zorg is van praktische aard. Je kunt het publiek wel vragen om te geven, maar wat kun je doen als je geen toegang hebt? We hebben het immers over conflictgebied. Een ander punt is dat onze inschatting is dat het Nederlands publiek in deze zaak niet voldoende geefbereid zal zijn. Bij een natuurramp is de nood glashelder. Maar hier gaat het om complexe situatie met politieke dimensies."

 


Van Os acht het denkbaar dat op termijn wel een actie wordt georganiseerd. "Het zou kunnen, maar dat is koffiedik kijken. Eerst moet de situatie in Gaza veranderen. Er zou dan bijvoorbeeld een wapenstilstand van kracht moeten zijn. In de huidige patstelling is daarvan nog geen sprake."