Toon alles (1)

Een 'voltooid leven' bepaal je uiteindelijk zelf

27 oktober 2016, 12:00
Humanistisch Verbond: een voltooid leven bepaal je zelf.
Humanistisch Verbond: een voltooid leven bepaal je zelf.
De Tweede Kamer debatteerde gisteren over het kabinetsplan om stervenshulp toe te staan voor mensen die hun leven voltooid vinden. Een Kamermeerderheid steunt het voorstel, maar tegenstanders hebben veel kritiek op het kabinet. SGP en ChristenUnie dienden een motie van afkeuring in.Die werd verworpen.
 
VVD-Kamerlid Arno Rutte opende het debat. Hij vindt dat iedereen die weloverwogen, zonder druk van buitenaf, concludeert dat zijn leven voltooid is, hulp zou moeten krijgen bij een zelfgekozen levenseinde. Misbruik moet daarbij worden uitgesloten. Hij benadrukte dat het plan van het kabinet nog in een wet moet worden uitgewerkt en dat aan allerlei voorwaarden moet worden voldaan. De VVD ziet niets in een leeftijdsgrens.
Coalitiepartner PvdA staat daar in grote lijnen achter. Woordvoerster Wolbert benadrukte het belang van autonomie van mensen, ook als er geen medische redenen zijn om het leven te beëindigen. ‘De PvdA steunt de ingeslagen richting, maar de verdere uitwerking in de wet is voor mijn partij van cruciaal belang.’

Initiatiefwet

D66-Kamerlid Dijkstra staat ook achter de doelstellingen van het voorstel, maar ze vindt het wel onduidelijk hoe het nu verdergaat. D66 blijft werken aan een eigen initiatiefwet. GroenLinks-Kamerlid Voortman benadrukte het ‘recht van zelfbeschikking om te leven en om te sterven’. Volgens haar mogen mensen niet gedwongen worden om door te leven.  

Rapport-Schnabel

Natuurlijk zijn er ook tegenstanders van het kabinetsplan. Zij verwijzen naar het rapport van de commissie-Schnabel, dat geen noodzaak ziet om de wet te veranderen.
De verschillende christelijke partijen (CDA, CU en SGP) zijn bang dat de wet allerlei ongewenste effecten heeft en dat ouderen makkelijker op het idee komen hun leven te beëindigen om hun kinderen niet tot last te zijn. Ze wijzen daarbij op eenzame mensen. 

Eigen keuze

Boris van der Ham reageerde gisteren bij Hallo Nederland (Omroep MAX) over het onderwerp: ‘Ik begrijp ook wel dat mensen zich zorgen maken over verschillende zaken, zoals eenzaamheid. Die zorg heb ik ook, en dat moet je goed wegnemen. Maar uiteindelijk gaat het om iemands persoonlijke keuze. Ik vind niet dat je mag zeggen: ik wil het voor mezelf niet en dan mag een ander het ook niet.’
De wet mag volgens Van der Ham nog wel wat uitgebreid worden. ‘Het is handig dat, onder strikte voorwaarden, niet-medici en/of familieleden ook mensen kunnen helpen in dit soort vreselijke situaties.‘

Ons standpunt

Vorige week reageerde het Humanistisch Verbond op het voorstel van minister Schippers. Het Humanistisch Verbond pleit al jaren voor een betere mogelijkheid voor mensen die hun leven langdurig en weloverwogen voltooid achten. Overigens zijn er binnen het Humanistisch Verbond ook gesprekken over dit onderwerp.  Praat erover mee op Facebook.

Meer informatie?

Bekijk de uitzending met Boris van der Ham (start op 2.00 minuten)
Lees meer over het debat op de site van de NOS
Ook Pauw besteedde aandacht aan Voltooid leven
 
gerelateerde items