Volkskrant: top SNV onder vuur

8 september 2010
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTELVEEN (8 september) - De bestuurlijke top van Stichting Nederlandse Vrijwilligers (SNV) ligt onder vuur bij de eigen werknemers om de salarissen van de directie, zo meldt de Volkskrant. Het dagblad baseert haar uitspraken op interne documenten van klokkenluiders bij SNV.

De interne kritiek is het gevolg van de beslissing van de Raad van Toezicht van SNV om geen gehoor te geven aan een oproep van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) om het jaarsalaris van SNV-directeur Dirk Elsen (160.000) te verlagen. SNV, een grote adviesorganisatie voor ontwikkelingswerkers, ontvangt jaarlijks ongeveer 90 miljoen euro van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Volgens verontruste werknemers brengt de SNV-leiding het imago van ontwikkelingssamenwerking schade toe door zich doof te houden voor de maatschappelijke kritiek op de topsalarissen in de sector", aldus de Volkskrant.

RvT-voorzitter Lodewijk de Waal voert aan dat de bezoldiging bij SNV zowel aan de Balkenende-norm als aan de Code Wijffels voldoet.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang, die herhaaldelijk Kamervragen stelde over de salarissen bij SNV, vindt dat voormalig FNV-voorzitter De Waal te kort is geschoten in zijn taak als toezichthouder.

Een woordvoerder van SNV bevestigt volgens de Volkskrant dat de salarisdiscussie "veel heeft losgemaakt" onder werknemers. Die discussie is door SNV op een 'zorgvuldige en transparante manier gevoerd'. Volgens de woordvoerder vertegenwoordigen de critici van de topsalarissen slechts één stroming binnen SNV. Met de critici zijn persoonlijke gesprekken gevoerd.