VN ontwikkelingsplan uitdaging voor non-profits

De VN heeft 25 miljard dollar vrijgesteld voor de komende vijf jaar, bestemd voor veertig landen en honderd non-profits.
De VN heeft 25 miljard dollar vrijgesteld voor de komende vijf jaar, bestemd voor veertig landen en honderd non-profits.
5 oktober 2015
Nieuws | | Politiek en overheid

Na jaren van onderhandelen hebben de VN-leden officieel zeventien sustainable development goals (SDG’s) aangenomen. De doelen worden gezien als een blauwdruk voor de komende vijftien jaar. Een uitdaging voor zowel overheden als non-profits, maar niet iedereen is enthousiast. En wat zijn precies de doelen voor ons eigen land?

De SDG’s omvatten thema’s als een einde aan armoede en honger, toegang tot water en sanitair, gender gelijkheid en het bestrijden van klimaatverandering. In die doelen zijn nog eens 169 specifieke subdoelen opgenomen, zoals het terugbrengen van moedersterfte tot zeventig per honderdduizend geboorten.

Millennium Development Goals 
De nieuwe doelen vervangen de VN Millennium Development Goals. ‘Van 2002 tot 2012 hebben foundations dertig miljard dollar uitgegeven aan projecten in het verlengde van de Millennium Development Goals’, zei Larry McGill, vice-president voor onderzoek van The Foundation Center. ‘Grant making voor de SDG’s gaat dat gemakkelijk overschrijden. Dit keer hebben we zeventien doelen, vergeleken met de acht Millenium Development Goals, maar de SDG’s creëren ook benchmarks voor zowel de ontwikkelde als de ontwikkelingslanden, terwijl de eerdere doelstellingen slechts voor de ontwikkelingslanden bedoeld waren.’

Financiering
Een aantal doelen kan al rekenen op financiering. Zo hebben de VN aangegeven 25 miljard dollar te hebben vrijgesteld voor de komende vijf jaar, bestemd voor veertig landen, honderd non-profits, VN-agentschappen en anderen voor het behalen van een van de doelen: het terugbrengen van sterftecijfers onder vrouwen en kinderen. Bill Gates heeft in een interview met The New York Times aangegeven met zijn Bill & Melinda Gates Foundation drie miljard dollar per jaar te gaan besteden om arme landen te helpen hun SDG’s te behalen. The Foundation Center heeft samen met het VN-Ontwikkelingsprogramma en Rockefeller Philanthropy Advisors het SDG Philanthropy Platform opgericht om de actieve rol van de filantropie te ondersteunen tijdens het komende decennium. De Hilton, Ford, en MasterCard Foundations hebben al een bedrag van twee miljoen dollar toegezegd om dit platform te ondersteunen. Nationale overheden zullen moeten zorgen voor de bulk van de financiering van de SDG’s.

Impact en verantwoordelijkheid
De eerste horde in het plan is het meten van impact en het verantwoordelijk houden van de diverse overheden voor het behalen van de doelen. ‘Vooralsnog ontbreken er harde afspraken over wie op welke doelen en subdoelen kan worden afgerekend’, schreef Simone Fillippini, directeur van Cordaid, al eerder in een blog. ‘Bovendien is het scala aan onderwerpen zo breed, dat de uitvoering van de werelddoelen nu al dreigt te verzanden. En dat landen – uit financiële of politieke overwegingen – een pick and choose beleid gaan voeren, waardoor niet de meest urgente onderwerpen – klimaatgerechtigheid, migratie, veiligheid, gerechtigheid – maar electoraal de meest winstgevende onderwerpen bovenaan de agenda komen te staan. Niet voor niets duurde het politieke gesteggel over hét doel dat fragiliteit adresseert – SDG 16, werken aan vreedzame en inclusieve samenlevingen met recht voor iedereen en goed functionerende overheden – het langst. Veel lidstaten zagen het liever niet op de uiteindelijke lijst.’

Rijke landen beoordeeld
Omdat, in tegenstelling tot de Millennium Development Goals, nu ook de rijke landen aan de bak moeten, heeft de Bertelsmannstiftung deze landen alvast beoordeeld op de zeventien doelen. Nederland staat op de zevende plaats van deze lijst. We hebben geld genoeg, weinig armoede en de arbeidsparticipatie is hoog. Er zijn ook punten waarop Nederland laag scoort: het grote verbruik van zoet water, grote luchtvervuiling en energie. Ook verstoort onze landbouw het natuurlijke evenwicht door uitstoot van fosfor en stikstof.

Premier Rutte heeft het daar vooralsnog niet over. Hij pleit vooral voor meer aandacht voor het bedrijfsleven als motor achter de SDG’s. ‘Nederlandse bedrijven en de Nederlandse overheid, hebben op dit terrein al een mooie staat van dienst. Kijk maar naar het Post 2015-verdrag waarin onder meer zestig Nederlandse bedrijven en universiteiten hebben verklaard een bijdrage te leveren aan de SDG’s’, aldus de premier.

Discussieer mee op onze Linkedin-pagina.