Toon alles (1)

VluchtelingenWerk moet schade vergoeden aan gegijzelde werkneemster

7 oktober 2013, 13:22
VluchtelingenWerk moet schade vergoeden aan gegijzelde werkneemster
VluchtelingenWerk moet schade vergoeden aan gegijzelde werkneemster
VluchtelingenWerk Nederland moet een ex-werkneemster die het slachtoffer werd van een gijzeling, een schadevergoeding van 100.000 euro betalen. Dat meldt Bureau Beroepsziekten van vakbond FNV (BBZ) vandaag.

De vrouw werkte als coördinator in een asielzoekerscentrum toen ze in 1998 enige tijd door een asielzoeker gegijzeld werd. De asielzoeker dreigde zichzelf in brand te steken in een afgesloten met benzine doordrenkte spreekkamer. De werkneemster liep daardoor een posttraumatische stress-stoornis op en stelde haar werkgever aansprakelijk. Die wees dat van de hand. Maar na een slepende rechtszaak in hoger beroep stelde het gerechtshof in Den Bosch Vluchtelingenwerk in het ongelijk. De hulporganisatie voor asielzoekers had onvoldoende veiligheidsmaatregelen genomen om werknemers te beschermen, oordeelde het hof.

Interne protocollen en trainingen
BBZ van vakbond FNV, dat werknemers bijstaat die ziek zijn geworden door hun werk, bereikte recent een akkoord met de verzekeraar van VluchtelingenWerk over de schadevergoeding van een ton. VluchtelingenWerk stelt vóór het incident nog niet eerder met een dergelijke situatie te maken te hebben gehad. ‘Dit incident heeft er toendertijd toe geleid dat er een crisisteam is opgericht, dat interne protocollen zijn aangescherpt en dat er diverse trainingen ontwikkeld zijn voor (nieuwe) medewerkers en vrijwilligers, zoals weerbaarheidstrainingen en hoe om te gaan met mensen met psychische problemen. Daarbij worden de locaties die VluchtelingenWerk krijgt toegewezen zo adequaat en veilig mogelijk ingericht voor onze medewerkers’, aldus de organisatie, die zegt de gevolgen van het incident voor de oud-werkneemster te betreuren.

(Bron: Parool)
gerelateerde items