Toon alles (1)

Virtuele spreekkamer longfibrose wint Longdagen Publieksprijs

21 april 2016, 16:00
Mirjam van Manen wint de Longdagen Publieksprijs
Mirjam van Manen wint de Longdagen Publieksprijs
Mirjam van Manen, onderzoekster van het Erasmus MC in Rotterdam, heeft de Longdagen Publieksprijs gewonnen: de prijs voor het beste onderzoek volgens patiënten. Ruim 1.300 mensen brachten hun stem uit, online en tijdens de Longdagen. Deze ontmoeting tussen wetenschappers, zorgverleners en patiënten vond de afgelopen twee dagen plaats.
 
Van Manen oogstte waardering met haar onderzoek naar een virtuele spreekkamer: kan dat helpen bij de zeldzame longziekte longfibrose? Net als een kleine longfunctiemeter voor thuis of een video-consult. Zo hoeven mensen minder in het ziekenhuis te zijn. Tijdens haar presentatie tijdens de Longdagen viel het in de smaak dat mensen ontlast worden én dat de online ondersteuning ook kansen biedt voor andere longziekten.
De prijs van 2.500 euro ontving Van Manen aan het eind van de Longdagen, bij het afsluitende debat onder leiding van Astrid Joosten. Van Manen liet vier andere kandidaten achter zich, voor wie overigens ook veel lof was uit de zaal.
 
Longdagen en longartsenweek
De Longdagen vonden voor het eerst plaats in Ermelo en was opnieuw gecombineerd met de Longartsenweek, de jaarlijkse bijscholing voor medisch specialisten in longzorg. Ook tal van andere disciplines en groepen patiënten droegen bij aan kennisuitwisseling.
 
gerelateerde items