Virtual Reality film ‘Meet the Soldier’

‘Meet the Soldier’ is een initiatief van Hack the Planet en Mensen met een Missie in samenwerking met Wolfstreet Creative Agency, Q42, Centre for Innovation Leiden University en Gemeente Den Haag.
‘Meet the Soldier’ is een initiatief van Hack the Planet en Mensen met een Missie in samenwerking met Wolfstreet Creative Agency, Q42, Centre for Innovation Leiden University en Gemeente Den Haag.
18 augustus 2017
Nieuws | | Organisatienieuws

Hack the Planet en Mensen met een Missie presenteren ‘Meet the Soldier’, Nederland’s eerste 3D/Virtual Reality humanitaire documentaire. Een film over het creëren van empathie tussen vijanden met diepgewortelde wraakgevoelens. Maakt moderne technologie het onmogelijke mogelijk? 
 
In Karamoja, Noord-Oost Uganda, hebben inwoners decennialang te maken met geweld. Schaarste van water en voedsel zorgt voor veel spanning tussen de verschillende stammen, zoals de Tepeth en Matheniko. Inwoners zijn in grote mate afhankelijk van hun vee. Koeien worden bovendien vaak gebruikt als bruidsschat, waardoor jonge mannen op pad gaan om deze dieren van rivaliserende gemeenschappen te stelen. Dit resulteert in een gespannen situatie waarin geweld elk moment kan oplaaien en veel levens verloren gaan.
Maakt moderne technologie het onmogelijke mogelijk?
 
De film
De Virtual Reality documentaire ‘Meet the Soldier’ gaat over twee Ugandese strijders uit conflicterende stammen. In het normale leven is het ondenkbaar dat deze vijanden bij elkaar in de buurt komen. Toch ontmoeten zij elkaar in Virtual Reality. Zullen zij empathie voor elkaar krijgen, met verzoening tot gevolg?
 
Doel van het project
Mensen met een Missie bouwt al jaren aan duurzame vrede in Karamoja. Dat doen wij onder andere door het opleiden van lokale ‘peace promoters’ die bemiddelen bij conflicten over bijvoorbeeld land of vee. Echter zijn er ook vijanden waarbij verzoening heel moeilijk is omdat wraakgevoelens diepgeworteld zitten. Virtual Reality is een innovatieve manier om vijanden elkaar tóch te laten ontmoeten.
 
‘Meet the Soldier’ is een innovatief en baanbrekend initiatief.
‘Meet the Soldier’ is een innovatief en baanbrekend initiatief dat onze inspanningen op vrede en verzoening naar een hoger niveau tilt. Met deze film willen we daarnaast positieve verandering teweegbrengen bij ieder die het kijkt. Wij hopen dat mensen een poging doen om zich te verplaatsen in de ander. Verandert het de manier waarop zij naar hun ‘vijand’ kijken?
 
Innovatieve technologie
Bij het opnemen van deze film wordt gebruik gemaakt van een stereoscopische 360 graden camera. De film wordt bekeken via Virtual Reality headsets, waardoor je het gevoel hebt op de set te zijn. De visualisaties van data over het conflict maken de VR-ervaring helemaal af.
 
De opnames van de film vinden plaats van 23 augustus t/m 3 september. Op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram, Facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Meer weten? Ga naar www.meetthesoldier.com