Vinden vrijwilligers steeds lastiger

28 juni 2007
Nieuws | | Vrijwilligers

AMSTELVEEN (28 juni) - Dinsdag bood het Sociaal Cultureel Planbureau een nieuw rapport over trends in vrijwilligerswerk aan staatsecretaris Jet Bussemaker aan. Opvallendste conclusie: dankzij de voortgaande secularisering zal het de komende jaren steeds lastiger worden om vrijwilligers te werven.


De voortgaande leegloop van de grote kerken mag het dan moeilijker maken om vrijwilligers te vinden, het SCP verwacht wel dat het Nederlanders dat vrijwilligerswerk verricht stabiel zal blijven. De onderzoekers verwachten dat over tien jaar een kwart van de bevolking zich belangeloos zal inzetten. Dat percentage is vergelijkbaar met 2005.



Organisaties zullen wel harder hun best moeten gaan doen om vrijwilligers te vinden en te behouden. Doordat er langer wordt doorgewerkt, hebben we minder tijd voor vrijwilligerswerk. Bovendien krijgen steeds meer vrouwen een betaalde baan. Een positieve ontwikkeling vindt het SCP de stijging van het gemiddelde opleidingsniveau. Daardoor komen meer potentiële vrijwillige bestuurders beschikbaar.



Het SCP schrijft bovendien: "Dat de babyboomers straks stoppen met werken, zorgt aanvankelijk voor een aanzienlijk reservoir van vitale en goed opgeleide ouderen waaruit voor allerlei vormen van vrijwillige inzet gerekruteerd kan worden. Maar naarmate deze groep ouder wordt en afhaakt, kan dat tamelijk abrupte lacunes veroorzaken."



Daarnaast constateert het SCP dat door de vergrijzing meer vrijwilligers in zorg en mantelzorg nodig zijn.



Lees hier meer informatie over de Toekomstverkenning vrijwillige inzet 2015