Toon alles (2)

Vijf procent Belgen zegt volledige erfenis aan goed doel te schenken

6 november 2013, 04:00
Vijf procent Belgen zegt volledige erfenis aan goed doel te schenken
Vijf procent Belgen zegt volledige erfenis aan goed doel te schenken
Ook in België spelen nalatenschappen een steeds grotere rol bij goede doelenorganisaties. Uit onderzoek van de site testament.be blijkt dat vijftien procent van de Belgen een goed doel in het testament heeft opgenomen. Vijf procent zou zelfs zijn hele erfenis aan een vereniging willen nalaten.

De cijfers komen uit een studie van Delta Lloyd Life en testament.be, een campagne van bijna honderd goede doelen om de mensen te wijzen op de mogelijkheden bij het opstellen van hun testament. En opmerkelijk: als de regels voor nalatenschap het zouden toelaten, zou liefst vijf procent van de ondervraagden zijn volledige erfenis aan een goed doel schenken. Uit onderzoek van het Nederlandse Donateurspanel weten wij inmiddels wel beter: zeggen betekent nog niet doen.

Vooral babyboomers
‘Toch wint het fenomeen duidelijk aan populariteit’, zegt Jan Brachels van testament.be. ‘Dat komt overwaaien uit Groot-Brittannië en de VS, waar het de normaalste zaak van de wereld is. Vaak gaat het om babyboomers, mensen die ook bij leven al actief waren bij verenigingen. Zij hebben gewerkt als vrijwilliger en hebben met eigen ogen gezien wat voor een verschil 100.000 euro kan maken.’ Anderen doen het dan weer omdat ze geen andere directe erfgenamen hebben, of omdat ze bang zijn dat de weelde van de erfenis hun kinderen gaat verpesten. ‘Ze rijden nu al met een sportwagen, het gaat de verkeerde kant uit, zeggen die mensen dan. De maatschappij is veranderd.’
gerelateerde items