Vice Versa stelt 'dreamteam' ontwikkelingssector samen

24 januari 2016, 07:23
Dreamteamlid: Willem van de Put, directeur van HealthNet TPO.
Dreamteamlid: Willem van de Put, directeur van HealthNet TPO.
Online magazine Vice Versa blikt nog even terug op het voorgaande jaar. Hoofdredacteur Marc Broere stelde in 2014 zijn dreamteam samen van de Nederlandse ontwikkelingssector. De afgelopen weken is aan de mensen op zijn lijstje gevraagd om hun dreamteam samen te stellen: wie waren volgens hen de opmerkelijkste personen binnen de Nederlandse ontwikkelingssector in 2015?
 1. Ruerd Ruben, die Marc Broere in 2014 roemde om zijn deskundigheid en de prachtige erfenis die hij achterliet bij de inspectiedienst IOB, nomineert Dirk-Jan Koch.
 2. Ayaan Abukar, die binnenkort de Mogadishu Blues organiseert, kon echt niet kiezen tussen Marina Diboma, senior projectmanager bij de Netherlands-African Business Council, en Elisabeth van der Steenhoven, directeur van WO=MEN.
 3. Marc Broere noemde Siri Lijfering in 2014 ‘misschien wel het grootste talent van de ontwikkelingssector’. Zij was dit jaar zelf erg te spreken over Merel Rumping.
 4. Bart Romijn, directeur van Partos, nomineert Jan Pronk voor het dreamteam van 2015.
 5. Simone Filippini groeide volgens Marc Broere in 2014 meteen uit tot een van de meest gezichtsbepalende mensen van de Nederlandse ontwikkelingssector. De directeur van Cordaid vindt dat in 2015 er geen sprake is van bijzonder leiderschap in Nederland. Zij nomineert daarom Paus Franciscus, ‘vanwege zijn leidersrol in de discussie richting klimaattop, waar hij ook de relatie legt tussen klimaatdegradatie en armoede, onrecht, en uitsluiting. Anti-leiders vond ik Geert Wilders (PVV) en Joost Taverne (VVD).’
 6. Merel Rumping, sociaal ondernemer, columnist en fado-zangeres, was dit jaar zo druk met haar eigen project Legbank dat ze voor haar gevoel niet één persoon uit de ontwikkelingssector kan nomineren.
 7. Roelof van Laar werd door Marc Broere in 2014 geroemd om zijn ‘motie Van Laar’ die het voor Zuidelijke organisaties mogelijk maakte penvoerder te zijn in de nieuwe strategische partnerschappen van minister Ploumen. Van Laar zelf geeft aan dat Yannick du Pont onderdeel zou moeten zijn van het dreamteam.
 8. Betteke de Gaay Fortman, directeur van de Karuna Foundation, vindt dat Willem van de Put, directeur van HealthNet TPO, lid moet zijn van het dreamteam.
 9. Christiaan Rebergen, Directeur-Generaal van Internationale Samenwerking bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, vindt dat we aan één dreamteam niet genoeg hebben als we Global Goals willen scoren. Hij kiest toch Lotte Dijkstra, jongerenambassadeur voor Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten.
 10. Hans Guyt gooide in 2013 en 2014 hoge ogen met de ‘Sweetie-campagne’ van Terre des Hommes, de organisatie waarvan hij directeur-projecten is. Volgens hem is er eigenlijk maar één persoon in Nederland die in aanmerking komt voor het dreamteam ‘en dat is gewoon Marc Broere ‘himself’.
 11. Kellie Liket, ‘een OS-wetenschapper met een grote persoonlijkheid’, nomineert Peter Huisman voor het dreamteam van 2015. Hij werkt al meer dan 20 jaar bij Oxfam Novib.
Klik hier voor de gehele lijst met motivaties in Vice Versa.
 
gerelateerde items